Законопроект про економічний паспорт: у яких випадках грошима можна буде скористатися до 18 років

Читать на русском
Оприлюднено текст законопроекту про Фонд майбутніх поколінь – у яких випадках можна буде забрати гроші до досягнення 18 років.
Фото 24 канал

З 2023 року запрацює Фонд майбутніх поколінь (ФМП), де накопичуватимуться кошти українців, які не досягли 18-річного віку. Сьогодні стало відомо, у яких випадках грошима можна буде скористатися раніше вказаного віку.

Про це йдеться у тексті законопроекту, який оприлюднили на офіційному сайті парламенту.

У статті 46 документа йдеться про те, що достроково підліток зможе отримати кошти на лікування наступних тяжких захворювань (станів здоров'я):

  • рак,
  • інфаркт міокарда,
  • інсульт,
  • коронарне шунтування,
  • ниркова недостатність,
  • трансплантація життєво важливих органів та інші критичні захворювання.

«У разі смерті учасника Фонду право на отримання виплат, які враховуються на його індивідуальному рахунку у Фонді, набувають його вигодонабувачі/спадкоємці», - повідомляється у проекті закону.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський 6 грудня вніс до Верховної Ради законопроект про економічний паспорт українця.

Аналізуємо виконання президентської програми: економічний паспорт українцяЗапровадити економічний паспорт українця обіцяв Зеленський. Слово і діло розібралося, що зараз з цією ідеєю.

Розроблений в ОПУ документ передбачає створення спеціального фонду державного бюджету, з якого щороку десятки мільярдів гривень потраплятимуть до Фонду майбутніх поколінь. Спецфонд наповнюватиметься коштами, які отримує держава від рентної плати. Щорічно у ФМП перераховуватимуться дві мінімальні заробітні плати.

У законопроекті передбачено участь у фонді всіх, хто народився, починаючи з 2019 року. Тобто, за весь час перебування Володимира Зеленського на посаді президента. З 2023 року доходи спецфонду від ренти доведеться збільшувати, щоб досягти прогнозованої Офісом президента вартості активів Фонду в 1,8 трлн. грн. до 2037 року.

Фонд майбутніх поколінь матиме ту саму форму та структуру, що й недержавні пенсійні фонди, які працюють в Україні вже 18 років і через які українці можуть самостійно накопичувати собі на старість.

Після того, як Рада ухвалить закон, а Зеленський його підпише, протягом шести місяців уряд має ухвалити рішення про створення Фонду та обрати його Раду.

Раніше про паспорт розповідав голова податкового комітету Данило Гетманцев. Також деякі подробиці уточнювали в ОПУ.

У січні 2020 року законопроект про економічний паспорт подав нардеп від СН Дмитро Костюк, але Верховна рада його не розглядала. «Слово і діло» розбиралося, що передбачає депутатський проєкт закону.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: