В Україні створять реєстр донорів крові

Читать на русском
Реєстр забезпечуватиме безпеку донора шляхом урахування даних про його медичний огляд, допуск або усунення від донорства.
З відкритих джерел

В Україні створять Національний реєстр донорів крові та її компонентів.

Про це повідомляє сьогодні пресслужба МОЗ.

«24 листопада Кабінет міністрів схвалив ухвалу «Про деякі питання функціонування Національного реєстру донорів крові та компонентів крові, а також осіб, яким заборонено виконувати донорську функцію в електронній системі охорони здоров'я», - сказано в повідомленні.

Тепер МОЗ та НСЗУ мають забезпечити створення та функціонування такого реєстру в електронній системі охорони здоров'я у строк не пізніше ніж через один рік із дня набуття чинності законом Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові, що набув чинності у січні цього року.

Реєстр забезпечуватиме безпеку донора шляхом урахування даних про його медичний огляд, допуск або усунення від донорства. Також у реєстрі будуть відзначені всі досконалі донації та можливі ускладнення, пов'язані з нею.

Реєстр дасть змогу простежити рухи донорської крові та компоненти крові від донора до реципієнта «від вени до вени». Враховуватимуться результати як медогляду донорів перед донацією, так і результати тестувань крові.

Зрештою, реєстр має дозволити в автоматичному режимі підрахувати кількість донацій, що буде підставою для надання донору статусу Почесний донор України.

Раніше повідомлялося, що в Україні вперше провели трансплантацію кісткового мозку від неспорідненого донора.

Також нагадаємо, у МОЗ розповіли, чи можна бути донором крові після вакцинації.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: