Суд продовжив обов'язки ексзаступниці глави ПриватБанку

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив клопотання прокурора САП про продовження обов'язків експосадовиці ПриватБанку.
Людмила Шмальченко в суді

Вищий антикорупційний суд вчергове продовжив до 12 січня строк дії обов'язків, покладених на колишню заступницю голови правління ПриватБанку Людмилу Шмальченко, яку Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура підозрюють у причетності до розтрати 8,2 млрд грн.

Таке рішення 12 листопада ухвалив слідчий суддя ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, Шмальченко визначили запобіжним заходом 50 млн грн застави. Також на неї поклали низку обов'язків, а саме: прибувати на першу вимогу; повідомляти про зміну місця проживання та роботи; не відлучатися з Дніпропетровської області без дозволу; утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними, свідками і здати на зберігання закордонні паспорти. За підозрювану внесли заставу.

У зв'язку з наближенням дати завершення дії обов'язків Шмальченко прокурор САП просив їх продовжити. Вивчивши клопотання, суддя його задовольнив. Суд продовжив дію таких обов'язків: прибувати за кожною вимогою; не відлучатися без дозволу за межі території України (крім тимчасово окупованих територій); повідомляти про зміну свого місця проживання та місця роботи; утримуватися від спілкування з підозрюваними та свідками, а також здати на зберігання закордонні паспорти.

Нагадаємо, НАБУ повідомило про підозру трьом особам у розтраті 8,2 млрд грн. Слідство встановило, що в грудні 2016 року, напередодні націоналізації ПриватБанку, колишній голова правління ПриватБанку Олександр Дубілет розпорядився перерахувати 314,9 млн доларів (8,2 млрд грн за курсом НБУ) з кореспондентського рахунку, відкритого в одному з європейських банків, як погашення заборгованості за раніше виданими акредитивами двом компаніям-агротрейдерам Louis Dreyfus Suisse S.A. і Quadra Commodities S.A. Виконавцями цього розпорядження були на той час заступниця голови правління ПБ Людмила Шмальченко та начальниця департаменту підтримки міжбанківських операцій казначейства ПБ Надія Конопкіна.

Для прикриття фактичної розтрати коштів ПБ і надання вигляду законності цій схемі колишній топ-менеджмент банку підробив банківські документи і провів фіктивне кредитування пов'язаного з банком офшору Claresholm Marketing Ltd. Таким чином цю особу зробили боржником саме на ту суму, яку вивели через погашення акредитивів іншим компаніям. Самого Дубілета оголосили в розшук.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: