Лазебна озвучила вартість впровадження в Україні накопичувальної пенсійної системи

Читать на русском
Проєкт державного співфінансування пенсій у перші роки роботи накопичувальної системи потребуватиме значних фінансових вливань
Ілюстративне фотоdepositphotos.com

Впровадження в Україні накопичувальної системи пенсій тільки в перший рік її роботи буде потребувати від держави близько 22 млрд грн додаткового фінансування з бюджету.

Про це заявила міністр соціальної політики України Марина Лазебна, 2 листопада повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Одна з пропозицій Мінфіну - співфінансування накопичувального рівня з ЄСВ і держбюджету по 1% в перший рік введення такого рівня, по 1,5% у другий і по 2% у третій. І кожен відсоток, за їхніми пропозиціями, обійдеться у 22 млрд грн» - сказала вона.

Скільки в Україні пенсіонерів та як змінювалася їхня кількістьВ Україні проживає 10,6 млн. пенсіонерів. Як змінювалась їхня кількість за роки незалежності – на інфографіці.

Міністр зазначила, що сума розрахована, виходячи з проєкції державного бюджету на 2023 рік і моделі, за якою обов'язкова накопичувальна пенсія буде впроваджена для всіх українців старше 55 років, включно із фізичними особами - підприємцями та самозайнятими українцями.

Також обговорюється надання українцям можливості додаткових добровільних внесків. На кожен такий внесок держава зобов'язується внести рівний внесок, але не більше встановленого ліміту в 3% від середньої заробітної плати по країні.

Нагадаємо, що у 2022 році заплановано 12 етапів підвищення пенсій для різних категорій, а на початку року середня пенсія складе 4 тисячі гривень. Також нагадаємо, з січня 2022 року зросте мінімальна пенсія для тих, хто втратив рідних в АТО та ООС.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: