Нечемний COVID: коронавірус окуповує Крим

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Український омбудсмен Людмила Денисова заявила про критичну ситуацію, пов'язану з коронавірусом в окупованому Криму. За її словами, місця для госпіталізації хворих COVID-19 заповнені на 95%. При цьому медиків у лікарнях Криму і Севастополя катастрофічно бракує. Слова Людмили Денисової не розходяться з даними окупаційної статистики, яка реєструє переможну ходу COVID півостровом.

Уповноважений ВР із прав людини Людмила Денисова стурбована ситуацією з поширенням COVID-19 у тимчасово окупованому Криму. За словами омбудсмена, вже 95% ліжко-місць, призначених для госпіталізації хворих на коронавірус переповнені. При цьому медиків у лікарнях Криму і Севастополя катастрофічно не вистачає.

Заяви омбудсмена підтверджуються і даними окупаційної статистики (не варто забувати й про те, що окупанти можуть штучно її занижувати). Прес-служба так званого «мінохоронздоров'я» Криму констатує поступове зростання щодобової захворюваності, щонайменше за останній тиждень. Наприклад, станом на 10 жовтня, було зареєстровано 526 хворих на COVID-19. А за підсумками 17 жовтня – вже 597. У Севастополі 18 жовтня був зареєстрований 301 хворий, а днем ​​раніше – 294. При цьому в Севастополі для роботи в стаціонарах потрібні ще близько 50 лікарів і близько 70 медсестер. Самі окупанти визнають, що наявної у місті кількості медиків замало для оперативного лікування хворих.

Не ліпша ситуація і на решті території Криму. Причому, проблема не стільки в нестачі місць (ліжковий фонд ще можна розширити), скільки в нестачі кисню. Якщо минулого року кисень на окупований півострів завозили військові з РФ, то цього року це джерело, судячи з усього, недоступне. А без кисню, за свідченнями місцевих лікарів, немає особливого сенсу і в госпіталізації тяжкохворих – з таким же успіхом їх можна залишати і вдома.

Вакцинація в Криму здійснюється російською вакциною «Спутник V». Інших варіантів для кримчан не існує. Людмила Денисова звертає увагу, що цей препарат не схвалений Всесвітньою організацією охорони здоров'я. Тому вона запрошує кримчан проходити вакцинацію на материковій частині України, де вибір вакцин більш широкий. До того ж, препарати, якими можна «вколотися» за межами Криму, схвалені ВООЗ. На відміну від «Спутник V», який, як відомо, не пройшов повного циклу досліджень, наявні в Україні закордонні препарати вивчені, а їхня дія досить передбачувана.

Не виключено, що багато жителів півострова скористаються запрошенням пані Денисової. В усякому разі Асоціація туроператорів Росії вже почала організовувати тури для вакцинації визнаними у світі препаратами від COVID-19. Найбільш популярні наразі ковід-тури в Сербію і Німеччину. Це й не дивно, адже громадяни РФ хочуть вільно подорожувати світом, а невизнаний «Спутник V» такого права не дає. Україна набагато ближче, ніж Сербія або Німеччина, крім того, кримчани з точки зору міжнародного права є громадянами України, а значить, зробивши щеплення на материку, вони цілком можуть стати «виїзними» в інші країни Європи, зрозуміло, якщо їм вдалося зберегти українські документи.

Невідомо, наскільки ефективний «Спутник V». Судячи з неухильного зростання захворюваності, а також по тому, що жителі півострова не поспішають ним робити щеплення (хоча окупаційна «влада» тепер розгортає пункти вакцинації навіть у дворах багатоповерхівок) – російському препарату не дуже-то і довіряють. А оскільки жодної альтернативи «Спутнику» на окупованих територіях немає, то ситуація з COVID-19 в Криму буде тільки погіршуватися.

До цього можна ставитися по-різному. Можна позловтішатись, мовляв, ось вам і «каміння з неба», а можна і поспівчувати і навіть якось спробувати допомогти. Але вже зараз ясно одне, вітрини «русского мира» і тут не вийшло. Кремлівська «влада» з тріском програє війну з коронавірусом у Криму.

Денис Попович, спеціально для «Слово і діло».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: