ВАКС призначив до розгляду по суті справу про кіотські гроші

Читать на русском
Антикорупційний суд закінчив підготовче засідання і призначив до розгляду кримінальне провадження про кіотські гроші.

Вищий антикорупційний суд призначив до розгляду по суті кримінальне провадження про замах на розтрату державних коштів, виділених Україні на підставі Кіотського протоколу до рамкової конвенції ООН про зміну клімату.

Таке рішення 9 серпня ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Призначити судовий розгляд у рамках спеціального судового провадження у об'єднаному кримінальному провадженні на 14:30 18 серпня 2021 року», – йдеться в рішенні.

Також у цьому ж засіданні судді відмовили стороні захисту в поверненні обвинувального акту прокурору.

Як відомо, у цій справі обвинувачують Вадима Левченка, колишнього директора ДП «Українські екологічні інвестиції» Олексія Коваля, чинного керівника комунального підприємства електричних мереж зовнішнього освітлення «Одесміськсвітло» Олександра Прокопця, ексзаступника головного інженера Южно-Української АЕС Дмитра Соколова, Ігоря Рахімова, директора ТОВ «Агротехбуд» Олексія Алтуніна, Романа Кравченка, Оксану Добриловську і ще одну особу.

За версією слідства, Міністерство екології та природних ресурсів України за рахунок коштів, отриманих за Кіотським протоколом, мало профінансувати проект із заміни світильників з лампами розжарювання на світильники на основі LED-технологій на об’єктах соціальної інфраструктури по всій країні. В результаті змови посадових осіб ДП «Укрекоінвест», відповідального за організацію тендеру, з низкою приватних структур, підрядником обрано маловідоме ТОВ «Агротехбуд», яке мало виконати роботи з переоснащення на умовах 70%-ї передплати.

Детективи НАБУ встановили, що виконувати роботи за проектом злочинці не мали наміру, а отримані кошти планували перерахувати компаніям із ознаками фіктивності. Відповідно до висновку судової економічної експертизи, проведеної за постановою прокурора САП, сума потенційних збитків від злочину склала 336 млн грн. Всього ж підприємство з ознаками фіктивності – ТОВ «Агротехбуд» – мало отримати грошові кошти в сумі 480 млн грн.

Нагадаємо, ВАКС закрив частину обвинувачення у справі «кіотських грошей» через декриміналізацію. Також одного з фігурантів вирішили заочно судити.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: