Антикорупційний суд відвів прокурора САП від справи Пімахової

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив заяву захисника обвинуваченої експосадовиці міграційної служби про відвід прокурора.
Вищий антикорупційний судфото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд відвів прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександра Омельченка від справи колишньої першої заступниці голови Державної міграційної служби Діни Пімахової.

Таке рішення 16 липня ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Адвокат Пімахової подав заяву про відвід прокурора САП Омельченка від справи, оскільки той ухвалював рішення в іншій, пов'язаній із цією справі. Йдеться про можливу провокацію хабара працівниками НАБУ, яку Омельченко кілька разів закривав. Захисник вказував, що постанова прокурора САП про закриття справи «агентів» НАБУ була скасована антикорупційним судом.

Водночас прокурор Омельченко заперечував проти задоволення заяви про відвід. Він зазначив, що підставою для скасування закриття справи «агентів» НАБУ стало недолучення до кримінального провадження матеріалів зі справи Пімахової. Після цього він долучив ці документи та у квітні 2021 року знову закрив справу «агентів» НАБУ. Наразі це рішення не скасоване і залишено без змін рішеннями ВАКС і апеляційної палати ВАКС.

Втім судді заяву задовольнили і підкреслили, що позиція прокурора Омельченка у справі «агентів» НАБУ не може не впливати на його позицію у провадженні стосовно обвинувачення Пімахової. На їх думку, це може свідчити про упередженість прокурора, тож його необхідно відвести.

Нагадаємо, Пімаховій повідомили про підозру у проханні надати і одержанні 1800 доларів неправомірної вигоди за надання громадянину В'єтнаму посвідки на проживання в Україні. Також, за версією слідства, вона прохала про 30000 доларів неправомірної вигоди за набуття громадянином Ірану українського громадянства протягом 4-5 місяців за нібито територіальним походженням. Раніше «Слово і діло» дізналося деталі її справи.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: