Військовим ЗСУ заборонили відмовлятися від вакцинації відповідно до вимог статуту – UMP

Читать на русском
З 14 липня в ЗСУ почалася обов'язкова вакцинація особового складу. Антикоронавірусні щеплення повинні зробити всі військові незалежно від їх бажання
Ілюстративне фотоloga.gov.ua

Військовослужбовці Збройних сил України не мають права відмовлятися від щеплень проти інфекційних захворювань, оскільки це передбачено статутом. Звільнити військовослужбовця від щеплення може тільки лікар.

Про це повідомляє сайт Ukrainian Military Pages.

Так, з 14 липня в ЗСУ почалася обов'язкова вакцинація особового складу. Антикоронавірусні щеплення повинні зробити всі військові незалежно від їх бажання, відповідальними за проведення вакцинаційних заходів зробили командирів військових частин. При цьому деякі військові від вакцинації відмовляються і намагаються не дати зробити собі щеплення від коронавірусу.

Однак, нагадує видання, існує стаття 243 статуту внутрішньої служби ЗСУ, яка визначає обов'язковість щеплень для військовослужбовців. У статті сказано, що є два типи щеплень, які обов'язкові для військових - це планові запобіжні (робляться відповідно до календаря вакцинації) і щеплення за епідемічними показаннями (проводяться за наказом старшого командира).

«Всім військовослужбовцям проводяться запобіжні щеплення проти основних інфекційних хвороб. Щеплення можуть бути плановими та проводитися за епідемічними показаннями. Планові запобіжні щеплення всьому особовому складу військової частини проводяться відповідно до календаря щеплень, а щеплення за епідемічними показаннями - за наказом старшого командира (начальника). Від проведення щеплень військовослужбовці звільняються тільки за висновком лікаря», - заявлено в статті.

При цьому інформацію про щеплення заносять у військовий квиток, і дублюють її в медичній книжці військового. Таким чином, у військовослужбовця немає ніяких варіантів відмови від щеплення без порушення статуту, крім як за протипоказанням лікаря.

Нагадаємо, з 21 липня в Україні розпочнеться п'ятий етап вакцинації від коронавірусу. Щеплення можуть отримати всі бажаючі. Однак перевага все одно буде віддаватися людям віку 60+, педагогам, медпрацівникам і військовим.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: