Солом'янський суд призначив засідання у справі Гладковського-молодшого

Читать на русском
Столичний райсуд визначився із датою засідання у кримінальному провадженні за обвинуваченням сина колишнього посадовця РНБО.
Ігор Гладковськийфото: «Слово і діло»

Солом'янський районний суд Києва призначив на 23 липня підготовче засідання за обвинуваченням сина колишнього першого заступника секретаря Ради національної безпеки та оборони Олега Гладковського Ігоря в одержанні 950 тисяч гривень неправомірної вигоди.

Таке рішення 12 липня ухвалив Солом'янський райсуд Києва, повідомляє «Слово і діло».

«Призначити підготовче судове засідання на підставі обвинувального акту у кримінальному провадженні за обвинуваченням (Ігоря Гладковського – ред) у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 369-2 КК України, на 23 липня 2021 року на 14:00», – йдеться в рішенні.

Справу розглядатиме суддя Катерина Застрожнікова. У вересні 2020 року її рекомендувала призначити на цю посаду Вища рада правосуддя. До цього працювала адвокатом та була депутатом Мелітопольської міської ради Запорізької області від партії «Опозиційний блок».

Крім того, згідно декларації родинних зв'язків, Застрожнікова є дружиною брата колишнього судді Запорізького апеляційного суду Валерія Фоміна. У липні 2021 року ВРП звільнила його у відставку.

Раніше апеляційна палата Вищого антикорупційного суду передала до Солом'янського суду справу Гладковського.

За версією слідства, у 2016 році Гладковського-молодшого залучили до злочинної схеми постачання комплектуючих для військової техніки до державних підприємств державного концерну «Укроборонпром» з ухиленням від сплати податків з таких операцій, котру розробили його знайомі Андрій Рогоза та Віталій Жуков, які фактично здійснювали керування компанією «Оптимумспецдеталь».

У 2016 році Жуков і Рогоза звернулися до Гладковського, батько якого тоді обіймав посади в РНБО та в Міжвідомчій комісії з питань оборонно-промислового комплексу. Вони попросили, аби той вплинув на ухвалення генеральним директором «Укрспецекспорту» рішення щодо надання безвідсоткової поворотної фінансової допомоги у сумі 7 млн грн на користь Житомирського бронетанкового заводу. Планувалося, що за ці кошти держпідприємство сплатило б свої фінансові зобов'язання товариству «Оптимумспецдеталь» у договорах на постачання товарів.

Результатом виконання цих домовленостей, на які впливали родинні зв'язки Гладковського, стало перерахування коштів спочатку на рахунки ДП «ЖБТЗ», а потім на рахунки ТОВ «Оптимумспецдеталь» у сумі 7,1 млн грн. Після легалізації отриманих коштів, особа за свої «послуги» отримала неправомірну вигоду еквівалентну 950 тис. грн.

Нагадаємо, самого Жукова, якого обвинувачували в наданні неправомірної вигоди Гладковському-молодшому, звільнили від кримінальної відповідальності. Підставою стало закінчення строків давності у справі. Водночас його судитимуть за організацію ухилення від сплати податків фірмою «Оптимумспецдеталь» на 50 млн грн та легалізації цих коштів. З Жуковим там уклали угоду про визнання винуватості, яку не затвердив суд.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: