Медзаклади неефективно використовують фінансування – Мінфін

Читать на русском
Замість того щоб спрямувати кошти на оновлення матеріально-технічної бази, підвищення рівня оплати праці медпрацівників, постачальники медичних послуг накопичують гроші на рахунках.
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

В Україні державне фінансування отримує 2431 медичний заклад. Залишки на їхніх рахунках становлять 17,7 млрд грн станом на 1 квітня 2021 року. Це на 0,8 млрд грн вище даних початку року, що може служити доказом неефективного використання коштів.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів.

«129 закладів (5%) накопичили на своїх рахунках понад 50% загальної суми залишків – 8,9 млрд грн. За типами допомоги всього коштів зосереджено на рахунках установ, що надають вторинну (спеціалізовану) медичну допомогу - 11,8 млрд грн (на 01.01.2021 - 10,4 млрд грн, зміна +1,5 млрд грн). Установи екстреної медичної допомоги - 4,1 млрд грн (на 01.01.2021 - 4,9 млрд грн, -0,8 млрд грн). Заклади первинної медичної допомоги - 1,7 млрд грн (на 01.01.2021-1,5 млрд грн, +0,2 млрд грн)», - йдеться в повідомленні.

Замість того щоб спрямувати кошти на оновлення матеріально-технічної бази, підвищення рівня оплати праці медпрацівників, постачальники медичних послуг накопичують гроші на рахунках.

«Є, звичайно, позитивні зрушення. Так, наприклад, окремі центри екстреної медичної допомоги направляють накопичені залишки на закупівлю автомобілів швидкої медичної допомоги. Але таких випадків, на жаль, небагато», - заявив заступник міністра фінансів Роман Єрмолічев. При цьому, за його словами, Мінфін постійно отримує запити про збільшення обсягів фінансування сфери охорони здоров'я.

Нагадаємо, в Україні заборгованість з виплати лікарняних зараз становить близько 3 млрд грн.

Також в Україні запрацювали електронні лікарняні. До кінця літа медзаклади поступово переходитимуть на формування електронних документів.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: