ЄС остаточно затвердив регламенти щодо впровадження COVID-сертифікату

Читать на русском
Головним елементом документу буде QR-код. З його допомогою перевірятимуть справжність сертифікату. Зробити це зможуть лише уповноважені особи.

Рада ЄС у п'ятницю, 11 червня, остаточно схвалила регламенти щодо впровадження COVID-сертифікатів.

Рада одноголосно проголосувала за них на своєму засіданні у Люксембурзі, повідомляє DW.

Зазначено, що остаточно ковід-сертифікати увійдуть в обіг 1 липня.

Сертифікати будуть трьох видів, а саме підтверджувати або вакцинацію проти коронавірусу, або негативний тест, або одужання від коронавірусу. По кожній вакцинації, тесту або одужанню безкоштовно видаватимуть окремий сертифікат.

При цьому сертифікат негативного тесту будуть видавати лише для ПЛР та антиген-тестів.

В Україні видають свідоцтва про вакцинацію від COVID-19: що це і чим відрізняється від COVID-паспортівЧим Міжнародне свідоцтво про вакцинацію відрізняється від COVID-паспортів і як його можна отримати.

Підтвердити імунітет можна буде тільки після позитивного ПЛР-тесту на коронавірус - сертифікат видаватимуть не раніше, ніж через 11 днів після нього. Термін його дії - 180 днів. Тести на антитіла не будуть основою для видачі сертифіката. Правда, регламент передбачає таку можливість на майбутнє, якщо для цього буде достатньо наукових даних.

Діятимуть сертифікати у 31 країні: 27 країнах Євросоюзу, а також Ісландії, Ліхтенштейні, Норвегії та Швейцарії, які не входять до об'єднання, але є частиною Шенгенської зони.

Видавати сертифікати будуть для зареєстрованих в ЄС вакцин:

  • BioNTech/Pfizer,
  • Moderna,
  • AstraZeneca (в тому числі й виробництва Південної Кореї).
  • Johnson & Johnson.

Відзначається, що кожна держава ЄС і Шенгену зможе на свій розсуд видавати і приймати сертифікати і для вакцин, рекомендованих Всесвітньою організацією охорони здоров'я для використання в умовах надзвичайної ситуації. Крім чотирьох допущених у ЄС, в ньому зараз міститься і індійський аналог AstraZeneca Covishield, а також дві китайські вакцини - Sinopharm і Sinovac. Остання також застосовується в Україні.

Документ можна буде отримати як в цифровий, так і в паперовій формі. Для зберігання цифрового варіанту необхідно завантажити окремий додаток, де він буде зберігатися. Кожна країна ЄС або Шенгену створює свій додаток. У Німеччині мобільний додаток називається CovPass. Запустили його 10 червня. У старому додатку Corona-Warn-App також з'явиться функція завантаження сертифікатів.

Хто видаватиме ковід-сертифікат, також буде залежати від держави. Очікується, що таке свідоцтво, наприклад, можна буде отримувати в клініках і центрах вакцинації після щеплення. У Німеччині цей документ видаватимуть також лікарські кабінети та аптеки.

У сертифікаті вказуватимуть дату щеплення або взяття забору для тесту, дані про те, яку вакцину особа отримала, або тип і виробник зробленого тесту, а також інформацію про те, хто його видав.

Головним елементом документу буде QR-код. З його допомогою перевірятимуть справжність сертифікату. Зробити це зможуть лише уповноважені особи. Кому саме надаватимуть ключі для перевірки QR-кодів, вирішуватиме кожна держава. Згідно з регламентом, перевірку здійснюватимуть в аеропортах, портах, на вокзалах та на автостанціях.

Для взаємного визнання сертифікатів між різними країнами Єврокомісія створила портал, через який передаватимуть ключі для перевірки сертифікатів. При цьому передача персональних даних через нього заборонена. До цієї системи підключилися 12 країн.

Раніше в Німеччині почався запуск цифрового сертифікату вакцинації.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: