Центральне водопостачання України: скільки мереж перебуває в аварійному стані

Читать на русском

Кабмін у квітні схвалив концепцію соціальної програми «Питна вода України» на 2022-2026 роки. В рамках її виконання планується реалізувати більше 1,7 тисячі проєктів, зокрема побудувати 280 водопровідних та очисних споруд, 290 водозабірних споруд і понад тисячу водопровідних мереж, оснастити п'ять лабораторій контролю якості питної води. Мета програми – до кінця її терміну забезпечити питною водою 7,4 млн осіб. У документі також описано нинішній стан центрального водопостачання та водовідведення в Україні. Детальніше про це – на інфографіці «Слово і діло».

В якому стані перебуває центральне водопостачання і водовідведення в Україні – на інфографіці.
Центральне водопостачання УкраїниСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

На щастя, майже вся Україна отримує послуги центрального водопостачання. Виняток становлять Львівська і Чернівецька області – там послугами охоплено 95,5% і 90,9% міст.

Рівень забезпеченості централізованим водопостачанням вище у містах – 99,1%. Ним забезпечені 89,8% селищ міського типу 30,1% сіл. Отже, у 69% населення є доступ до систем централізованого водопостачання, а у 47,8% – до системи водовідведення.

Крім того, в 9 областях України воду використовують за графіком або взагалі привізну, це майже 270 тисяч осіб.

«На сьогодні очисні споруди не дозволяють забезпечити очищення стічних вод відповідно до вимог законодавства, що призводить до скидання забруднених стічних вод у джерела питного водопостачання і погіршення якості питної води», – йдеться в документі. Із загального обсягу скинутих у водні об'єкти стічних вод – 13,72% забруднені.

В Україні також зношені основні системи централізованого водопостачання та водовідведення: в аварійному стані 35% водопровідних мереж, 38% мереж водовідведення та майже 30% насосних агрегатів на насосних станціях. Через це спостерігається високий рівень втрат питної води – близько 36% по країні.

Основна причина в тому, що очисні споруди та мережі побудували ще в 70-80 роках XX століття і відтоді їх майже не оновлювали.

Нагадаємо, на інфографіці можна подивитися, в яких країнах світу можна пити водопровідну воду.

Також «Слово і діло» аналізувало, як президент Володимир Зеленський виконує обіцянку встановити контроль за забрудненням річок.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: