ВАКС продовжив слідство у справі ліквідованого Верховного суду

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив клопотання детектива Національного бюро про продовження строку досудового розслідування.
Верховний суд

Вищий антикорупційний суд продовжив до 5 лютого 2022 року строк розслідування кримінального провадження про можливі зловживання у Верховному суді України, який перебуває у стадії ліквідації.

Таке рішення 1 червня ухвалив слідчий суддя ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Клопотання детектива – задовольнити. Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні на вісім місяців, тобто до 5 лютого 2022 року включно», – йдеться в рішенні.

За заявою посадовця ВСУ була порушена вказана справа. На думку заявника, колишній голова ВСУ Василь Гуменюк нібито з особистих причин та через персональну незгоду із законодавчо ухваленим на той момент рішенням про ліквідацію ВСУ як юридичної особи, перешкоджає процедурі ліквідації, що виявляється зокрема у непереданні до ВС належного йому згідно із вищевказаними нормами майна, яке через неналежні строки та умови зберігання псується та існують ризики його розкрадання через відсутність його контролю, обліку та інвентаризації.

За даними заявника, близько 70 одиниць автівок ВСУ, які перебували у віданні державного підприємства «Автобаза Верховного суду України» перебувають на подвір'ї суду без номерних засобів, ключів та технічних паспортів, внаслідок чого майно, вартістю 13 млн грн псується без належного догляду. З матеріалів внутрішнього аудиту вбачається, що посадові особи ВСУ та ДП «Автобаза ВСУ», попри відсутність виділених коштів на забезпечення транспортних перевезень, списують видатки як власні видатки підприємства, тобто безпідставно та протиправно використовують кошти, які виділяються на ліквідацію підприємства та ВСУ для здійснення транспортних перевезень, що могло призвести до шкоди в майже 3 млн грн.

Окремо у справі досліджують рапорт Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Служби безпеки України щодо можливих неправомірних дій Гуменюка, а саме привласнення матеріальних цінностей на загальну суму 29,3 млн грн.

У межах цієї справи детектив НАБУ просив продовжити слідство до 5 лютого 2022 року, оскільки необхідно дослідити великий обсяг документів, вилучених у Верховному суді України, та потім звернутися до експерта для призначення дослідження. До того ж, деякі посадовці ліквідованого суду перешкоджають розслідуванню.

Нагадаємо, НАБУ отримало тимчасовий доступ до документів ліквідованого Верховного суду в цій справі.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: