З'ясувалося, як працюватимуть COVID-паспорти для українців

Читать на русском
COVID-паспорти дозволять українцям подорожувати вже цього літа. З'ясувалося, як вони працюватимуть для громадян.

COVID-паспорти дозволять українцям подорожувати вже цього літа. З'ясувалося, як вони працюватимуть для громадян.

Про це розповів голова Національного технічної групи експертів з питань імунопрофілактики при МОЗ України Федір Лапій телеканалу Дім.

За його словами, впровадження електронних паспортів вакцинації дозволить українцям подорожувати країнами Євросоюзу. Систему запустять вже в липні.

«Є план дій, щоб 1 липня запустити цю систему. Не тільки Міністерство охорони здоров'я впроваджує такі електронні сертифікати. Тому що, наприклад, без Міністерства закордонних справ неможливо, адже узгодження ведуться й на міжнародному рівні. Поки я не бачу підстав для занепокоєння», - зазначив Лапій.

Які країни відкриють кордони для українців у червніЯкі ще країни відкриваються або можуть відкритися для українців в червні 2021, розібралося Слово і діло.

При цьому Лапій зазначив, що українцям, які ще не пройшли вакцинацію від коронавірусу, не потрібно побоюватися, що в'їзд до Євросоюзу для них буде закритий. Для поїздок їм потрібно буде здавати ПЛР або експресії тести і проходити ізоляцію, як цього вимагають в ЄС.

Для того, щоб полегшити подорожі за кордон, потрібні щеплення і сертифікат про вакцинацію. Лапій уточнив, що термін дії сертифіката буде залежати від кількості доз вакцини.

«Більшість вакцин припускають введення двох доз, у яких немає терміну давності. Можливо, через рік буде прийнято рішення про те, що необхідно вводити додаткову дозу. Країни можуть самостійно приймати рішення про кількість доз - одна або дві. Всі, хто проходить вакцинацію в Україні проти COVID-19 вже є в електронній базі даних», - пояснив експерт.

Повертаючись в Україну, громадяни можуть користуватися тим же сертифікатом і не проходити тести на коронавірус. Правда, поки ця опція не працює.

Раніше Кулеба розповів, які країни приймають українські сертифікати про вакцинацію.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: