Справа експосадовців СЗР: ВАКС виділив матеріали стосовно обвинуваченого

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив клопотання адвоката обвинуваченого про зупинення кримінального провадження.
Вищий антикорупційний судфото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд зупинив кримінальне провадження стосовно одного з обвинувачених у кримінальному провадженні про зловживання службовим становищем колишніми посадовцями Служби зовнішньої розвідки.

Таке рішення 26 травня ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Клопотання захисника обвинуваченого адвоката Горлевого Д.І. про зупинення кримінального провадження - задовольнити. Зупинити судове провадження з розгляду кримінального провадження у частині обвинувачення до його видужання або такого покращення стану здоров'я, який дозволятиме йому приймати участь у судовому провадженні», – йдеться в рішенні.

Як відомо, у цій справі обвинувачують колишнього заступника голови СЗР Павла Пашковського, ексзаступника директора департаменту СЗР Сергія Стамбірського та директора державного підприємства «Науковий центр точного машинобудування» Олександра Сєлюкова. Клопотання про призупинення подав адвокат Сєлюкова.

Паралельно судді призначили до розгляду обвинувачення стосовно Стамбірського та Пашковського. Також колегія пом'якшила запобіжний захід ексзаступника директора департаменту СЗР із 63 тисяч грн застави на особисте зобов'язання. На Стамбірського поклали обов'язки: прибувати за кожною вимогою до суду; повідомляти суд про зміну свого місця проживання та здати на зберігання закордонні паспорти.

За версією слідства, Сєлюков, використовуючи колишні знайомства, домовився із Пашковським та Стамбірським. За даними слідства, директор держпідприємства попросив посадовців СЗР, щоб останні, зловживаючи своїм службовим становищем, забезпечили перемогу ДП «НЦТМ» під час організації проведення закупівлі СЗР спеціальної техніки для одержання неправомірної вигоди. Такою технікою було визначено комплекс програмно-технічного управління геопросторовими даними, відомості про принцип дії якого становлять державну таємницю.

На виконання плану Пашковський та інший посадовець СЗР залучили підлеглих їм працівників. Після цього вони, ґрунтуючись на попередньо отриманих від Сєлюкова технічних умовах на «ПТК «Райдуга», затвердили вихідні вимоги на предмет закупівлі «ПТК «Райдуга».

У подальшому посадовці розвідки, попри на відсутність своєчасно наданих ДП «НЦТМ» документів, декількох коригувань цінових пропозицій, застереження, провели оцінку пропозицій потенційних виконавців та запропонували схвалити пропозицію ДП «НЦТМ», як таку, що є найбільш економічно вигідною.

Після цього СЗР підписала договір про закупівлю із ДП «НЦТМ», який держпідприємство не було в змозі виконати, адже технічні умови на «ПТК РАЙДУГА» були підробленими. До того ж ДП «НЦТМ» немає сертифікату на використання програмних продуктів ArcGIS компанії ESRI, що є невід`ємним елементом вказаного комплексу. Отже, дії підозрюваних завдали 2,2 млн грн шкоди СЗР.

Нагадаємо, НАБУ повідомило про підозру ексзаступнику голови СЗР. Ним виявився Павло Пашковський. 17 квітня 2020 року НАБУ і САП завершили слідство у справі. Нещодавно САП передала до суду обвинувальний акт.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: