Україна витрачає на виплату держборгу кожну сьому гривню з держбюджету – Рахункова палата

Читать на русском
Сумарно обслуговування та погашення державного боргу України у 2021 році становить 38% витрат держбюджету
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Україна значно збільшила обсяг свого державного боргу за останній рік. За перші місяці 2021 року кожна сьома гривня з державного бюджету йшла саме на обслуговування і погашення державних заборгованостей.

Про це заявив голова Рахункової палати Валерій Пацкан, повідомила пресслужба відомства.

Так, за словами чиновника, протягом першого кварталу 2021 року на погашення та обслуговування боргових і гарантованих державою зобов'язань з державного бюджету було спрямовано 147 млрд грн. Ця цифра на 56% більше, ніж аналогічна сума за перший квартал 2020 року. Сумарно обслуговування і погашення держборгу становить 38% витрат держбюджету.

Який валовий зовнішній борг накопичила Україна та інші державиЯкий валовий зовнішній борг накопичила Україна та інші держави, дивіться в матеріалі Слово і діло.

«Це зменшило фінансові можливості для реалізації інших бюджетних програм. Тільки на обслуговування державного боргу у звітному періоді спрямована кожна сьома гривня доходів державного бюджету», - зазначив Пацкан.

Втім, додав він, є і хороші новини: за перші три місяці загальний обсяг державного боргу зменшився на 38 млрд грн завдяки посиленню гривні. Оскільки Україна отримувала від кредиторів кошти в іноземній валюті, внаслідок зміцнення національної валюти сума держборгу в гривні трохи зменшилася.

Нагадаємо, що валовий зовнішній борг України за 2020 рік виріс на 3,951 млрд доларів, досягнувши позначки в 125,69 млрд доларів. Таким чином, розмір Українського державного боргу перевищив показники, що демонструвалися на кінець III кварталу кризового для країни 2015 року (124,03 млрд доларів).

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: