Організована злочинність: скільки груп і організацій виявили в 2015-2021 роках

Читать на русском

В Україні вже кілька років поспіль зростає кількість організованих груп і злочинних організацій. Найчастіше вони скоюють злочини, пов'язані з торгівлею наркотиками, крадіжками, грабежами і присвоєнням майна. Детальніше – на інфографіці «Слово і діло».

Скільки організованих груп і злочинних організацій було виявлено в Україні в 2015-2021 роках – на інфографіці.
Організована злочинність в УкраїніСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Згідно з Кримінальним кодексом України, організована злочинна група характеризується участю у ній трьох і більше осіб, які об'єдналися для підготовки або скоєння кримінальних правопорушень. Всі учасники групи знайомі з планом дій, функції серед них розподілені.

Злочинна організація – це стійке ієрархічне об'єднання п'яти і більше осіб. Вони діють за попередньою змовою для скоєння тяжких або особливо тяжких злочинів, керівництва злочинною діяльністю інших осіб і забезпечення функціонування злочинної організації.

В Україні за 2015 і 2016 роки було виявлено 135 і 136 організованих груп і злочинних організацій відповідно. У 2017 році кількість виявлених груп і організацій зросла до 210 (+54,4%), в 2018-му – до 288 (+37,1%), в 2019-му – до 293 (+1,7%).

За минулий рік правоохоронці виявили 377 організованих груп і злочинних організацій, що скоїли 3 тисячі 595 кримінальних правопорушень. Більшість злочинів (1 тисяча 178) стосувалися обігу наркотиків та психотропних речовин. Також було 160 випадків привласнення та розтрати майна шляхом зловживання службовим становищем, 144 крадіжки, 123 грабежі.

Протягом січня-квітня 2021 року було виявлено 217 організованих груп і злочинних організацій. Вони скоїли 1 тисячу 905 злочинів, більшість також пов'язані з обігом наркотичних речовин.

Організована злочинність ‒ проблема не тільки України. Європол у квітні опублікував звіт, в якому зазначив, що загроза для Євросоюзу з боку організованої злочинності як ніколи велика. 80% кримінальних мереж пов'язані з торгівлею наркотиками, шахрайством з акцизами, торгівлею людьми, онлайн-шахрайством і незаконним ввезенням мігрантів.

При цьому 80% угруповань використовують для злочинів легальні структури; 60% угруповань застосовують насильство.

Нагадаємо, на інфографіці «Слово і діло» можна подивитися, скільки кримінальних злочинів було скоєно в Україні в 2013-2020 роках.

Також ми вивчили, як змінився рівень злочинності в Україні з 1992 року.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: