Апеляція ВАКС змінила вирок ексслідчому прокуратури

Читать на русском
Апеляційна палата розглянула і задовольнила частково скаргу захисника одного із засуджених на обвинувальний вирок.
апеляційна палата Вищого антикорупційного судуфото: «Слово і діло»

Апеляційна палата зменшила строк позбавлення волі до 2 років колишньому слідчому в особливо важливих справах прокуратури Київської області Олександру Павленку, а його пособнику адвокату Олексію Боженку залишили покарання без змін, але прибрали заборону обіймати певні посади.

Про це повідомляє прес-служба АП Вищого антикорупційного суду.

«За результатами судового розгляду колегія суддів відмовила у задоволенні апеляційної скарги прокурора, частково задовольнила апеляційні скарги обвинуваченого і захисників та змінила вирок ВАКС. Апеляційна палата призначила колишньому слідчому в особливо важливих справах прокуратури Київської області покарання у вигляді 2 років позбавлення волі із забороною займати посади в правоохоронних органах строком на 2 роки. Також суд змінив покарання обвинуваченому адвокатові, виключивши з додаткового покарання заборону займати посади в судах та правоохоронних органах», – інформує суд.

Як відомо, ВАКС визнав Павленка і Боженка винними у зловживанні впливом. Так, ексслідчому прокуратури призначили покарання у вигляді 4 років позбавленні волі, а адвокату – 3 роки. Також суд заборонив їм обіймати посади в судах, органах правопорядку і адвокатурі протягом 2 років.

За матеріалами справи, у 2016 році Павленко і Боженко вимагали і отримали 50 тисяч за перекваліфікацію підозри Миколі Ільницькому. Останній хотів шахрайством отримати 30 тис. дол. у судді Голосіївського суду. Чоловік обіцяв за ці гроші позитивну рекомендацію Вищої кваліфікаційної комісії суддів у конкурсі на обіймання посади судді місцевого суду, а також що Верховна рада проголосує за його призначення суддею безстроково. Ільницького затримали на місці, оскільки суддя попередньо звернувся до органів правопорядку. Пізніше, йому повідомили про підозру у шахрайстві.

Надалі, за версією слідства, слідчий Павленко запропонував Ільницькому змінити підозру з шахрайства на зловживання впливом. З такою кваліфікацією він міг отримати менший строк. Павленко нібито пообіцяв Ільницькому, що обвинувачення змінять, коли справу передадуть до суду, і прокурор укладе з ним угоду про визнання винуватості. Але підозрюваний не став ризикувати і звернувся до НАБУ.

Для передачі коштів слідчий залучив посередника-адвоката Олексія Боженка. У фабулі справи сказано, що Павленко діяв за попередньою змовою з групою осіб, із невстановленими слідством службовими особами прокуратури Київської області.

Нагадаємо, ВАКС приговорив до 7 років позбавлення волі одеського суддю Анатолія Целуха за одержання неправомірної вигоди. Також антикорупційний суд ухвалив вирок ексгендиректору Херсонської ТЕЦ.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: