Подкаст «Словом» за 22 квітня: надзвичайна ситуація, утримання Кабміну та борги України

Читать на русском

Про режим надзвичайної ситуації в Україні та що відомо про південнокорейську вакцину. Про те, скільки коштує кожному українцю утримувати Кабмін і чи багато бажаючих отримати українське громадянство. Про те, чи пишуть депутати президенту і про що, та скільки боргів мала Україна за останні два десятиліття. «Слово і Діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Карантин продовжено

Уряд продовжив режим надзвичайної ситуації в Україні до 30 червня.

«Надзвичайна ситуація насамперед стосується органів державної влади та їх постійної готовності щодо протидії пандемії. Водночас це ще одне нагадування всім українцям, що ми маємо залишатися обачними та обережними. Адже від цього залежить здоров’я та життя наших близьких», - сказав прем’єр Денис Шмигаль під час засідання Кабінету міністрів і додав, що масові скупчення людей на Великдень можуть призвести до нової хвилі захворюваності на Covid-19.

Вакцинація в Україні: подробиці

Напередодні ж в Україні зареєстрували вакцину AstraZeneca південнокорейського виробництва. Очільник МОЗ Максим Степанов заявив, що в Україну вже цього тижня мають прибути 367 тисяч доз цієї вакцини та вакцинальна кампанія значно пришвидшиться.

AstraZeneca-SKBio розроблена Оксфордським університетом та британсько-шведською компанією AstraZeneca, виробляється за ліцензією в Республіці Корея компанією SK Bioscience Co. Ltd. Цей препарат для екстреного застосування вже схвалила Всесвітня організація охорони здоров'я, а дозвіл на його використання надали Велика Британія, Європейський Союз, Індія і Канада.

За даними Слово і діло, в Україні від COVID-19 вже вакцинувалися майже 480 тисяч осіб, це - трохи більше одного відсотка населення. Детальну карту вакцинації по областях країни дивіться на нашому сайті.

У скільки обійдеться українцям Кабінет міністрів у 2021 році

За даними держбюджету на 2021 рік, утримання господарсько-фінансового департаменту Секретаріату Кабінету міністрів України вартуватиме держбюджетові 2,5 млрд грн. Чимало грошей йде на висвітлення діяльності Кабміну у ЗМІ - зокрема 12 млн піде на друк газети «Урядовий кур’єр». В планах Кабінету Міністрів проведення 350 заходів, середня вартість одного з яких становить близько шести тисяч гривень. На офіційні заходи за участю вищих посадових осіб планують витратити трохи менш як 21 млн. Ще майже в 87 млн грн стане бюджету транспортне обслуговування урядових заходів. При цьому, якщо загальну суму, виділену на утримання уряду поділили на актуальну кількість платників податків в Україні, то вийде, що кожен працевлаштований українець на утримання КМУ витрачає 158 грн на рік.

Більш докладно про це читайте у нашому матеріалі на сайті та в телеграм-каналі.

Нагадаємо, раніше ми розбиралися, скільки українці витрачають на утримання Верховної ради України.

Чи охоче приймають до громадянства України та хто відмовляється

З травня 2019 до березня 2021 року до органів міграційної служби України звернулися 1 тисяча 537 осіб із заявою про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту. У травні-грудні 2019 року таких звернень було 765, у 2020 році – 597, в січні-березні цього року – 175. Про це повідомили у Державній міграційній службі України у відповідь на запит «Слово і діло».

До того ж в ДМС розповіли, що за 8 місяців 2019 року було подано 3 тисячі 926 заяв про прийняття до громадянства України. Минулого року таких заяв було на 161 менше, а за три місяці 2021 року – претендентів на українське громадянство нараховується 943.

Наскільки активно Україна приймає в громадянство іноземців і чи багато трапляється відмов - дізнавайтесь у цифрах на сайті.

Минулого року, до речі, найбільше прийнятих до громадянства України було з Росії - 56, з Сирії та Вірменії - по 27, з Іраку - 22.

Зеленський і депутатські запити

Депутатські запити – це те, що в п'ятницю, наприкінці пленарного засідання монотонно зачитує віцеспікер Верховної ради. Народні депутати мають право надсилати запити як в органи державної влади або місцевого самоврядування, так і до президента України. Депутатський запит президенту має пройти спеціальну процедуру - спочатку його повинні схвалити на засіданні Ради щонайменше 150 депутатів, а потім за підтримки щонайменше у 226 голосів направити його до глави держави.

«Слово і діло» підрахувало, що за час роботи Верховної ради IX скликання Володимир Зеленський отримав від депутатів 49 запитів - 37 з яких були індивідуальними, тобто від одного конкретного нардепа, та 12 – колективних.

За даними наших аналітиків, більшість запитів стосувалася вирішення гуманітарних або соціальних питань - 13 та 11 запитів відповідно, ще 10 - дотримання законності. П'ять запитів до Зеленського були з питань економічних, по одному – щодо законотворчості, екології, оборони та національної безпеки.

Хто найактивніше з Верховної ради шле запити президенту - дивіться в інфографіці.

Наскільки величезний держборг України?

Станом на кінець лютого державний і гарантований державою борг України склав 2,6 трлн грн. Велика частина цієї суми – це зовнішні зобов'язання – 1,2 трлн, внутрішній борг – трохи більше трильйона.

За останні 20 років було кілька суттєвих стрибків рівня внутрішніх запозичень України. Від 1,2 млрд грн у 2003-му, до трохи більш як 4 млрд у 2004-му. У 2008 році внутрішні запозичення сягнули рівня 27 млрд, а у 2009-му сума запозичень становила вже 62,8 млрд грн.

Сума зовнішніх запозичень практично щороку зростає. У 2007-2008 роках Україна позичила 6,8 та 6,2 млрд грн відповідно, а вже в наступному році – більше ніж 58,2 млрд грн. У 2010-2011 розмір зовнішніх запозичень скоротився, а далі знову почав, хоча і не рівномірно, але зростати. Від 43 млрд у 2012-му та аж до 415 млрд грн у 2015-му. До речі, торік обсяг зовнішніх запозичень України склав 250,4 млрд грн і це на 213% більше, ніж роком раніше.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: