Безпорадність міста: чому зруйнували будинок Уткіна і як на це реагує влада

Читать на русском
Чому у Києві знесли будинок Уткіна і хто за це відповідатиме, читайте у матеріалі Слово і діло.
Будинок УткінаСлово і діло

Нещодавно у центрі Києва на вулиці Симона Петлюри забудовник зніс дореволюційний особняк купця Івана Уткіна. Будинок у стилі неоренесанс був у прийнятному стані навіть попри те, що фасад втратив з роками багато декоративних елементів. Крім того, відповідно до історико-культурного опорного плану міста територія входить в історичний ареал забудови столиці. «Слово і діло» розібралося, кому належав будинок Уткіна і що не так з періодичним знесенням історичних пам’яток.

Ще 19 березня 2021 року на вулиці Симона Петлюри, 29, що біля Центрального залізничного вокзалу, невідомі почали демонтувати історичний особняк. А на місці маєтку зі 120-річною історією девелоперська компанія планує побудувати 26-поверховий апарт-готель Times на 352 номери.

Однак такий стан речей дещо суперечить укладеним домовленостям.

У 2003-му ділянку на 25 років передали в оренду компанії «Приват». Однак варто зауважити, що передали саме для експлуатації адміністративної будівлі. У 2018 році Департамент містобудування та архітектури КМДА видав компанії умови на реконструкцію нежитлової будівлі під готель, але вже у серпні 2020-го Київрада намагалася розірвати договір оренди через недобросовісне землекористування.

Місцеві депутати аргументували це тим, що компанія почала зносити будинок замість того, щоб реставрувати його, а це суперечить Генплану Києва. Крім того, Державна архітектурно-будівельна інспекція України відмовилася видавати дозвіл на будівництво.

Але вже 11 квітня 2021 року забудовник безповоротно зруйнував двоповерхову будівлю ХІХ століття. Під час демонтажу ділянку навіть не огородили будівельним парканом, через шо цегла падала просто на тротуар.

Шевченківська окружна прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом демонтажу будинку Уткіна. Забудовникові інкримінують самоправство, а він запевняє, що будинок був аварійним, тому його вирішили частково демонтувати ‒ до фундаменту.

Міністр культури Олександр Ткаченко назвав «варварством» знесення історичної будівлі та наголосив, що відомство не видавало жодних дозволів на будівництво.

«Тепер його знесли. Для того, щоб побудувати черговий готель чи ТРЦ. Це самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво — за що передбачена кримінальна відповідальність», — написав міністр.

Мінкульт ініціював розроблення законопроєкту №4561 щодо запобігання руйнуванню та знищенню нерухомої культурної спадщини. Зареєстрований у Раді документ пропонує зміни до законів щодо повноважень місцевої влади в цьому питанні та передбачає тюремне ув'язнення та мільйонні штрафи.

Тим часом депутати Київради від «Слуги народу» та «Голосу» зареєстрували проєкт рішення про розірвання відносин з орендарем ділянки, а також вони пропонують ініціювати процедуру припинення права власності компанії «Приват» на вже зруйновану будівлю. Таким чином депутати прагнуть хоча б не допустити будівництва на тому місці готелю, який ускладнить транспортну інфраструктуру Вокзальної площі та зробить забудову кварталу ще більш хаотичною.

Своєю чергою після кількаденного мовчання міський голова Віталій Кличко заявив, що КМДА не завжди може вплинути на ситуацію з руйнуванням історичних будівель, адже ті перебувають у приватній власності.

«Велика кількість цих пам’яток перебуває у приватній власності. Ми не можемо нічого це зробити, навіть штрафи не можемо виписати. Я тільки можу сказати декілька таких прикладів, які є. Будинок Сікорського. Вже листів я не знаю скільки направили до міністерства і зустрічі робили також з Міністерством оборони, на балансі якого він перебуває. Він руйнується. Ми готові його відновити», — додав мер.

Радниця голови Департаменту охорони культурної спадщини КМДА Ірина Золотар наголосила, що маєток не мав охоронного статусу, але це не стає підставою для його знищення.

«Будівля взагалі історична, але – без статусу. Незважаючи на те, що будинок не мав пам'ятникоохоронного статусу, такі дії забудовника, знесення будь-якої будівлі – не можуть бути виправдані. Думаю, прокуратура доведе до кінця розпочате провадження», – зазначила Золотар.

Тим часом юристи ГО «Мапа реновації» зазначають, що майбутнє будівництво порушує межі прибережної водозахисної смуги річки Либідь, характер якої враховували навіть під час будівництва метро. Ця річка неабияк впливає на навколишні ґрунти, тож чим обернеться будівництво настільки великої і важкої споруди на її березі, спрогнозувати складно.

Наразі будівля все ще не огороджена захисним парканом і біля неї не встановили інформаційного стенду про початок ремонтних робіт.

Нагадаємо, «Слово і діло» розповідало історію розвитку дискусії довкола житлово-офісного комплексу «Поділ Престиж», більш відомого як «будинок-монстр на Подолі».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: