Довибори в окрузі №87: чому в Івано-Франківській області не можуть підрахувати голоси

Читать на русском
Результати довиборів у 87 окрузі в Івано-Франківській області не можуть підрахувати шостий день.
Слово і діло

Довибори до Верховної ради у двох округах відбулися ще в неділю, 28 березня. В окрузі №50 у Донецькій області переможець визначився практично за добу. А ось в Івано-Франківській області, у 87-му окрузі, голоси не можуть підрахувати вже шостий день. Хто змагається за місце в парламенті і чому затягнувся процес визначення результатів, розбиралося «Слово і діло».

Станом на 2 квітня ЦВК підрахувала 90,5% голосів в окрузі в Івано-Франківській області. Першим йде Василь Вірастюк («Слуга народу») – 31,51% (14,5 тисяч голосів). За ним Олександр Шевченко («За майбутнє») – 29,52% (13 тисяч 586 голосів). Замикає трійку Руслан Кошулинський («Свобода») – 28,83% (13 тисяч 268 голосів).

Водночас за результатами екзитполу, який в день виборів провела група «Рейтинг», в окрузі лідирував Шевченко (32,4%). На другому місці був Кошулинський (31,6%), на третьому – Вірастюк (29,4%).

Першим про свою перемогу заявив Шевченко. У ніч після виборів він написав, що набрав 30,89% голосів, Вірастюк отримав 30,52%, а Кошулинський – 28,32%. Схожі результати паралельного підрахунку опублікував мер Івано-Франківська Руслан Марцінків: перемога Шевченка з перевагою в 150 голосів.

29 березня вже Вірастюк заявив, що він переможець: «Паралельний підрахунок голосів на 117 виборчих дільницях завершився. Ми перемогли. Я звик перемагати чесно. Тому зараз наше головне завдання – захистити наш результат». Шевченко після цього сказав, що його перемогу хочуть забрати нечесними способами.

До першої половини дня 29 березня ЦВК підрахувала більше 37% голосів. Лідерство було за Вірастюком, Кошулинський і Шевченко посідали друге і третє місце відповідно.

Довибори в Раду в окрузі №50: що обіцяють лідери виборчих перегонівВ окрузі 50 Донецької області 28 березня пройдуть довибори в Раду. Що обіцяють фаворити виборчих перегонів.

Увечері розпочалися проблеми в роботі окружної виборчої комісії. Надійшло анонімне повідомлення про замінування, яке не підтвердилося. Потім кілька членів ОВК припинили роботу через погане самопочуття.

30 березня ОВК не змогла працювати через відсутність кворуму – не було голови комісії та його заступника. Щоб продовжити підрахунок голосів, ЦВК обрала нового голову комісії та трьох членів.

Але і це не допомогло – кворум не зібрався також 31 березня, деякі члени комісії просто не виходили на зв'язок. ЦВК змушена була знову поміняти голову комісії і декількох членів. На ранок 31 березня підрахували близько 67,5% голосів.

Щоб розібратися в ситуації, в область виїхав «десант» від «Слуги народу». У партії заявили про масові порушення у ході довиборів і під час підрахунку голосів. «Ситуація тривожна ще й тому, що безпосередньо в день виборів, а також після них спостерігачі від «слуг народу» фіксували численні порушення на виборчих дільницях, а також були фальшиві повідомлення про «замінування» виборчої комісії. «Слуги народу» бачать в цьому можливий зрив або перешкоджання виборчому процесу певними політичними опонентами», – йшлося в заяві.

30 березня про масові порушення заявив також Кошулинський – «свободівець» вимагає визнати вибори недійсними: «Очевидні факти підкупу голосів, численні порушення на дільницях і те, що зараз відбувається в ОВК – це яскравий приклад грубої, незаконної боротьби за владу. Зважаючи на численні порушення і ситуацію, яка зараз відбувається, вимагаємо визнати результати виборів недійсними і оголосити перевибори».

Після приїзду «слуг народу» спокійніше не стало. 1 квітня рух «Чесно» заявив, що вночі в окрузі стався конфлікт між Миколою Тищенком та кандидатом на довиборах Шевченком. Тищенко звинуватив його в сепаратизмі і вимагав видалити з дільниці. Крім того, Тищенко вимагав у журналістів документи і хотів обшукати людей на наявність зброї.

2 квітня стало відомо, що ОВК визнала недійсним голосування на двох виборчих дільницях. На дільниці №261030 перемагав Шевченко, але не збіглася реальна кількість бюлетенів і зазначена кількість у протоколі. В «Опорі» повідомили, що ОВК викликала поліцію, яка зараз проводить слідчі дії. Шевченко заявив, що це крадіжка його голосів.

На дільниці №261030 комісія виявила 30 незаконно внесених до реєстру виборців. У результаті безпідставно було видано 5% бюлетенів. Результати виборів там теж недійсні.

Очевидно, що основна боротьба в окрузі йде між Вірастюком та Шевченком. Остання заява від Кошулинського – вимога перевиборів.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало, що потенційні переможці на довиборах обіцяли виборцям.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: