Трудова міграція: скільки українців працювали за кордоном в 2019-2021 роках

Читать на русском

Народний депутат від «Слуги народу» Данило Гетманцев нещодавно заявив, що середня зарплата в Україні зможе зрівнятися із заробітком у Польщі через 30-40 років. Не всі українці готові чекати гідного життя десятиліттями і тому їдуть працювати за кордон, зокрема, в ту ж сусідню Польщу. «Слово і діло» пропонує подивитися, скільки українських мігрантів було в 2019-2021 роках.

Точних даних про те, скільки українців працює за кордоном немає. За даними Міністерства соціальної політики, в 2019 році налічувалося 3,2 млн трудових мігрантів. В окремі періоди, під час сезонних робіт, було 7-9 млн мігрантів.

Водночас на постійне проживання за кордон виїхали 11 тис. 311 осіб, а повернулися – 1 тис. 996.

У 2020 році, за даними голови Національного банку України, було близько 3 млн трудових мігрантів. Протягом року в країну повернулися 400-500 тисяч осіб, але переважно через пандемію коронавірусу. Країни Євросоюзу закривалися на локдаун, люди втрачали роботу і змушені були повертатися.

На ПМЖ за кордон в минулому році виїхали 3 тис. 259 українців. Також через пандемію цифра знизилася.

У 2021 році, за даними Інституту демографії та соціальних досліджень, кількість трудових мігрантів становить 2,5-3 млн. «Я думаю, через пандемію частина людей відклала плани щодо міграції – зараз просто важче знайти роботу, яка дозволить надовго залишитися жити за кордоном», – вважає директор інституту Елла Лібанова.

Дійсно, як видно з соціальних опитувань, люди не відмовляються від ідеї виїхати за кордон. У 2019, за даними опитування групи «Рейтинг», 35% українців думали над ідеєю виїхати, 63% – не думали. Найбільше були схильні до міграції люди у віці 18-29 років і 30-39.

Серед головних причин – задоволення мінімальних потреб сім'ї (50% опитаних). 27% хотіли полишити країну заради самореалізації, 17% – через відсутність перспектив в Україні.

У минулому році, за опитуванням все того ж «Рейтингу», 38% думали над тим, щоб виїхати з України, 61% – не думали. Трохи змінилися мотиви: 45% – для задоволення потреб сім'ї, 23% – для самореалізації і 25% – через відсутність перспектив.

Нагадаємо, на інфографіці можна подивитися, скільки грошей надійшло в Україну з-за кордону з 2014 року і з яких країн переказів було найбільше.

Також «Слово і діло» писало про програмну обіцянку Володимира Зеленського «створити умови, щоб українці, які роз'їхалися по світу, мали бажання повернутися додому».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: