В ОРДЛО не пускають інспекторів МАГАТЕ на об'єкти радіаційної небезпеки – Кравчук

Читать на русском
Україна неодноразово зверталася до Росії з пропозицією відправити фахівців МАГАТЕ в окремі райони Донецької та Луганської областей для проведення аналізу стану ядерних об'єктів
Шахта «Юнком» – «донецький Чорнобиль»Відкрите джерело

Представники ОРДЛО не пускають інспекторів Міжнародного агентства з атомної енергії для огляду ними об'єктів, що становлять радіаційну небезпеку, розташованих на окупованій території Донбасу.

Про це повідомив глава української делегації в Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук в коментарі телеканалу «Дом».

«Є колосальна проблема - радіоактивні відходи. Ми ж знаємо, що на території ОРДЛО є шахти, в яких за радянських часів проводилися ядерні випробування. І ці шахти зараз затоплені, що може стати великою трагедією для регіону», - сказав Кравчук.

Кравчук зазначив, що Україна неодноразово зверталася до Росії з пропозицією відправити фахівців МАГАТЕ в окремі райони Донецької та Луганської областей для проведення аналізу стану ядерних об'єктів. Росія відмовлялася, заявляючи, що Україна повинна вирішувати це питання з представниками ОРДЛО. Водночас МАГАТЕ не має права співпрацювати з державами, які не визнані цивілізованим світом.

«МАГАТЕ каже: Ми таких країн не знаємо. МАГАТЕ не може вести відносини з людьми, які не визначені як суб'єкти міжнародного права», - пояснив Кравчук.

Раніше міністр з питань тимчасово окупованих територій Олексій Резніков також заявляв, що окуповані Росією території Донбасу зараз знаходяться на межі екологічної катастрофи з ряду причин.

Пізніше Леонід Кравчук підтвердив, що тимчасово окуповані Росією території Донбасу дійсно зараз знаходяться на межі екологічної катастрофи - в першу чергу через можливість радіоактивного зараження територій.

Найнебезпечніший об'єкт радіаційної небезпеки на території ОРДЛО - об'єкт «Кліваж». Україна при СРСР стала місцем проведення ядерного випробування, 1979 році на території шахти «Юнком», яка зараз знаходиться на окупованій території, радянський уряд експериментував з підземними ядерними вибухами. Після вибуху утворилася склоподібна ядерна капсула, яка досі залягає під землею. У 2018 році в ОРДО припинили відкачування води з шахти «Юнком». А це, своєю чергою, загрожує попаданням радіації у грунтові води та масштабним радіаційним зараженням території.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: