Незаконне відшкодування ПДВ: ВАКС заарештував понад 600 млн грн

Читать на русском
Антикорупційні органи звернулися до суду з клопотання про арешт коштів на рахунку казначейської служби у межах кримінального провадження.

Вищий антикорупційний суд за клопотанням Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури наклав арешт на 674 млн грн на рахунку в Державній казначейській службі, призначені для відшкодування податку на додану вартість задіяним у корупційній схемі компаніям.

Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

«За клопотанням НАБУ та САП Вищий антикорупційний суд наклав арешт на 674 млн грн на рахунку в Держказначействі, призначені для відшкодування ПДВ задіяним у корупційній схемі компаніям. Відповідну ухвалу ВАКС направив до Головного управління Державної казначейської служби України в Одеській області 1 березня», – інформує відомство.

Раніше НАБУ і САП викрили необґрунтоване відшкодування ПДВ 20 компаніям, залученим у корупційній схемі з імпорту та розмитнення товарів в Україні. Органи правопорядку впродовж грудня 2020 року – лютого 2021 року провели 39 обшуків у складських приміщеннях цих компаній, де нібито мали зберігатися товари. Водночас насправді ці товари були імпортовані та продані, а до податкових органів подавалися недостовірні дані.

Нагадаємо, НАБУ і САП також розкрили схему із махінацій на митниці, яку організував одеський бізнесмен Вадим Альперін. За версією слідства, Альперін створив злочинну організацію, яка займалася ввезенням до України товарів за заниженою митною вартістю. Як встановили у НАБУ, фірми з орбіти Альперіна імпортували товари за підробленими документами (інвойсами), які робили в офісі одеського бізнесмена в бізнес-центрі «Сонячний» в Одесі. У митних деклараціях компанії вказували занижену вартість товарів.

Після чого митники відмовляли в цих деклараціях, оскільки вартість була вказана неправдива. Пізніше митники з порушеннями коригували вартість ввезених товарів, що ставало підставою для скасування таких дій фірмами через суд. Внаслідок цих дій товари ввозили до України за заниженою митною вартістю, а фірмам повертали фінансові гарантії, які вони перераховували митникам для ввезення товару. За даними слідства, митники отримували від 80 до 200 доларів за контейнер з тканинами.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: