ВАКС залишив зупиненим слідство у справі «Золотого мандарину ойл»

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув скаргу адвоката в інтересах підозрюваного на рішення детектива Національного бюро про зупинення слідства.

Вищий антикорупційний суд залишив зупиненим слідство у справі про заволодіння понад 54 млн грн державних коштів приватною фірмою «Золотой мандарин ойл», яку розслідують детективи Національного антикорупційного бюро та прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Таке рішення 16 лютого ухвалила слідча суддя ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Відмовити у задоволенні скарги адвоката Позняка Олександра Миколайовича на постанову старшого детектива про зупинення досудового розслідування», – йдеться в рішенні.

Як вказується в ухвалі, детектив НАБУ виніс постанову про зупинення слідства у зв'язку з оголошенням у міжнародний розшук колишньої помічниці народного депутата минулого скликання Георгія Логвинського Марії Шевкопляс. Також слідство зупинене у зв'язку з виконанням міжнародної допомоги, а саме до Ізраїлю, Молдови та Іспанії.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру шести особам у заволодінні 54 млн грн держбюджету. Слідство встановило, що підозрювані впродовж 2013-2016 рр. організували схему з використанням механізму звернення до Європейського суду з прав людини: ввели в оману європейську інституцію не поінформувавши її про всі обставин спірних правовідносин.

Зокрема, у вересні 2013 року представник ТОВ «Золотой мандарин ойл», імовірно підконтрольного колишньому нардепу Логвинському, за вказівкою останнього підготував та надіслав до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) заяву про стягнення з державного бюджету України 54,179 млн грн як невиплаченої заборгованості з боку ПАТ «Київенерго» перед підприємством щодо зберігання мазуту, яке нібито з 2009 року органами виконавчої служби не виконувалося.

Однак, як з'ясували детективи НАБУ під час досудового розслідування, попри рішення суду на свою користь, «Золотой мандарин ойл» за його реалізацією до виконавчої служби не звертався. Та про цей факт компанія ЄСПЛ не повідомила. Так само, як і приховало від європейської інституції факт відступлення права вимоги до ПАТ «Київенерго» на користь іншої приватної компанії, також афільованої з екснародним депутатом-організатором схеми, що сталося за пів року до звернення до ЄСПЛ.

У подальшому, як вважає слідство, для супроводу справи в ЄСПЛ екснардеп домовився з керівництвом Міністерства юстиції України, за сприяння якого урядовий уповноважений у справах ЄСПЛ підготував декларацію про дружнє врегулювання спору, на підставі якої зобов'язався сплатити на користь підконтрольного нардепу «Золотого мандарину ойл» 54,179 млн грн із державного бюджету України за зобов'язаннями, які виникли між двома приватними юридичними особами. У лютому 2016 року Мін'юст перерахував вказану суму коштів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: