Пандемія COVID-19: скільки міністрів охорони здоров'я змінилося в країнах Європи

Читать на русском

Максим Степанов – третій міністр охорони здоров'я України за останній рік. На самому початку пандемії коронавірусу з посади очільника МОЗ звільнили Зоряну Скалецьку (разом з усім Кабміном Гончарука), поки вона була на обсервації у Нових Санжарах. Її наступник Ілля Ємець побув міністром менше місяця, після низки дивних заяв його змінили на Степанова. Степанов теж був небезпечно близько до відставки через відтермінування початку вакцинації, але з урахуванням того, що процес стартує 24 лютого, поки що працює. «Слово і діло» пропонує подивитися, в яких країнах Європи під час пандемії змінювалися міністри охорони здоров'я.

В Іспанії місяць тому призначили третього за рік міністра охорони здоров'я. До січня 2020 року відомством керувала Марія Луїза Карседо, 13 січня її пост зайняв Сальвадор Ілла. Ілла попрацював на чолі міністерства рік і пішов, щоб взяти участь в парламентських виборах у Каталонії. Після його звільнення в Іспанії намітився скандал: Іллу запідозрили в таємній вакцинації від коронавірусу, оскільки він відмовився пройти тест на антитіла до COVID. Зараз Міністерство охорони здоров'я Іспанії очолює Кароліна Даріас.

У Румунії в березні минулого року, саме в розпал поширення коронавірусу, у відставку пішов міністр охорони здоров'я Віктор Костач. Він вирішив залишити пост на тлі зростання хворих в країні і дефіциту тестів. Його наступницею стала Нелу Татару, але вона пропрацювала лише 9 місяців – в грудні минулого року пішла разом з усім урядом. Зараз Міністерством охорони здоров'я керує Влад Вокулеску.

У Словенії в березні 2020-го змінився уряд: замість Алеша Шабедера міністром охорони здоров'я призначили Томажа Гантара. Наприкінці року він пішов у відставку після того, як його партія вийшла з коаліції. Тепер цей пост зайняв Янез Поклукар.

Після першої хвилі коронавірусу в Чехії з посади міністра охорони здоров'я пішов Адам Войтех. Це сталося на тлі зростання числа інфікованих в країні. Місяць цей пост займав Роман Примула, в жовтні його звільнили після скандалу з відвідуванням ресторану під час локдауну. Цікаво, що після звільнення він залишився радником прем'єр-міністра, але співпрацю з ним припинили після ще одного скандалу: Примула в один день порадив посилити карантин і відвідав футбольний матч. Зараз міністерством керує Ян Блатни.

У Латвії в січні цього року Даніель Павлютс змінив на посту глави МОЗ Ілзе Вінкеле. Вінькеле звільнили через надто повільну вакцинацію від коронавірусу і відсутність детального плану імунізації.

Уже другий міністр охорони здоров'я за час пандемії працює в Словаччині, Польщі, Хорватії, Чорногорії, Люксембурзі, Молдові, Ірландії, Косові, Білорусі, Бельгії, Австрії та Болгарії.

Нагадаємо, на нашій інфографіці можна подивитися, як просувається процес вакцинації від COVID-19 в різних країнах.

Також «Слово і діло» розібралося, скільки доз, якої вакцини і коли планує отримати Україна.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: