Єрмак рік керує ОПУ: топ виконаних і провалених обіцянок

Читать на русском

Володимир Зеленський рівно рік тому змінив керівника Офісу президента: замість Андрія Богдана, з яким вони тривалий час були нерозлучні, главою ОПУ став Андрій Єрмак. Єрмак, як і його попередник, не залишається в тіні. Він ані на крок не відходить від президента, бере участь у всіх нарадах, проводить міжнародні зустрічі. Як Єрмак виконував обіцянки протягом року, розібралося «Слово і діло».

За рік керівник ОПУ дав 30 обіцянок: виконав – 8 (27%), провалив – 3, в процесі реалізації залишається 19.

У березні минулого року Єрмак пообіцяв протягом найближчих місяців повернути всіх полонених громадян з території ОРДЛО. 16 квітня Україна проводила обмін полоненими з «ДНР» і «ЛНР» – повернулися 20 осіб. Але це далеко не всі незаконно утримувані особи, на рівні контактної групи досі постійно ведуться переговори щодо обміну. Тому можна сказати, що Єрмак свою обіцянку не виконав.

Нещодавно Єрмак провалив цікаву обіцянку – про те, що витрати на Офіс президента в 2021 році не взростатимуть. «У мене була розмова з міністром фінансів, де я йому точно сказав: рахуйте як хочете, але витрати Офісу президента не повинні збільшитися ні на одну гривню. Скорочуйте, будемо скорочувати людей, але ми не можемо сьогодні – в країні пандемія, в країні триває війна – ми не підемо ніколи на це. Але в цьому не було злого помислу, тому між першим і другим читанням ця цифра буде відкоригована», – запевняв керівник ОПУ.

У державному бюджеті на 2020 рік після внесених змін через коронавірус витрати на обслуговування і забезпечення діяльності президента і його Офісу склали 912,3 млн грн. У бюджеті на 2021-й, який підписав Зеленський, на цю ж статтю передбачили 1 млрд 269 млн грн. Тобто витрати збільшилися більше, ніж на 300 млн.

З виконаних обіцянок Єрмака можна відзначити запуск громадської ради для розгляду резонансних питань, пов'язаних із захисниками України. До складу увійшли, зокрема, учасники бойових дій та активісти. Згідно з указом президента, рада є консультативно-дорадчим органом при президенті, створеним для забезпечення захисту прав, свобод і законних інтересів ветеранів війни, членів сімей загиблих захисників.

Також керівник ОПУ виконав зобов'язання створити міжвідомчу групу для боротьби з корупційними схемами на митниці і в податковій. До неї увійшли представники СБУ, Офісу генпрокурора, Податкової служби, Держфінмоніторингу, Міністерства цифрової трансформації.

У процесі реалізації у Єрмака обіцянки створити вільну економічну зону на Донбасі і на заході України. Щодо ВЕЗ на Донбасі – в плані роботи Верховної ради на п'яту сесію є відповідний законопроєкт.

Також у керівника ОПУ є обіцянки залучити міжнародних експертів до експертизи законопроєктів щодо судової реформи, створити програму пільгового вступу дітей медиків до українських вишів.

Усі обіцянки Андрій Єрмака можна подивитися в його профілі на нашому сайті.

Нагадаємо, в листопаді Андрій Єрмак зрівнявся з Андрієм Богданом за кількістю днів на посаді. «Слово і діло» порівнювало, хто виконав більше обіцянок.

Також на нашій інфографіці можна подивитися, як часто президенти України змінювали керівників своїх адміністрацій.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: