Telegram-канали «Легітимний» і «Резидент» координували спецслужби РФ – СБУ

Читать на русском

СБУ викрила масштабну агентурну мережу спецслужб РФ, які дестабілізували через Telegram-канали ситуацію в Україні.
ssu.gov.ua

Кіберспеціалісти Служби безпеки викрили масштабну агентурну мережу російських спецслужб, які дестабілізували ситуацію в Україні через низку Telegram-каналів.

Про це повідомляє пресцентр СБУ у понеділок, 1 лютого.

СБУ встановила, що агентурна мережа була створена так званим 85 Головним центром спеціальної служби Головного управління Генерального штабу Збройних сил РФ.

До її складу входили мешканці Харкова та Одеси, активісти так званої «російської весни». За даними слідства, вони зараз «базуються» на території підконтрольній Росії так званій «ПМР» - Придністровської Молдавської Республіки в Тирасполі.

Російські спецслужби залучили українців до створення та адміністрування таких Telegram-каналів: «Легітимний», «Резидент», «Картель», «Пліткарка», «Чорний квартал», «Політичний розклад», «Нетипове Запоріжжя», «Тремпель Харків», «Одеський фраєр», «Дніпро live», «Миколаїв live», «Херсон live», уточнили в СБУ.

Силовики з'ясували, що «головним менеджером» агентурної мережі є одесит, один з організаторів масових заворушень під час одеського «антимайдану». Зараз його розшукують правоохоронні органи за кількома статтями ККУ.

«Фігурант особисто адмініструє 12 Telegram-каналів, спілкується із замовниками матеріалів, звітує російським кураторам про виконану роботу і узгоджує можливість розміщення замовних матеріалів. Вартість розміщення публікацій становить від кількох сотень до регіональних і до 25-30 тис. грн на всеукраїнських каналах», - розповіли в СБУ.

Співробітники СБУ вже ідентифікували 50 замовників, які перерахували гроші за публікацію матеріалів.

Також правоохоронці затримали в Києві громадянку України, одну з ключових фігуранток провадження. Їй та ще одній учасниці агентурної мережі повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ст.111 (державна зрада) ККУ.

«Заочну підозру за держзраду оголошено очільнику мережі, який переховується від слідства за кордоном», - додали в СБУ.

Нагадаємо, раніше СБУ заявила про незаконність зборів акціонерів «Мотор Січі».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: