Обслуговування українською: омбудсмен за тиждень отримав майже 200 скарг

Читать на русском
За тиждень мовний омбудсмен отримав 195 скарг від українців через порушення норми мовного закону в сфері обслуговування.
facebook.com/taras.kremin

За тиждень до Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Креміня надійшло 195 скарг і звернень українців через порушення норми мовного закону у сфері обслуговування.

Про це Кремінь повідомив у себе на сторінці в Facebook.

Обслуговування українською: набула чинності 30 стаття мовного законуУкраїнська стає мовою обслуговування споживачів. Вступає в силу стаття 30 закону про забезпечення функціонування української мови як державної.

«Рівно тиждень тому, 16 січня, набула чинності стаття 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». За ці дні до Секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови надійшло 195 скарг і звернень громадян, найбільша кількість яких - з Києва та Київської області (74), найменша – з півдня та сходу України. Львів’яни надіслали 17 звернень, одесити та харків’яни - по 12», - йдеться в повідомленні омбудсмена.

Більшість звернень стосувалися відсутності української версії сайтів інтернет-видань і сайтів інтернет-магазинів - 117 скарг. Про порушення своїх прав в сфері обслуговування заявили 34 українця, щодо розміщення зовнішньої реклами недержавною мовою - 25, порушення мовного законодавства в галузі освіти - 4, використання чиновниками недержавної мови - 3.

На телефонну лінію Секретаріату з надання додаткової інформації звернулися близько 50 осіб.

Нагадаємо, з 16 січня в Україні набула чинності норма закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Відповідно до неї, вся сфера обслуговуючи зобов'язана перейти на українську мову.

Тільки за три дні дії нової норми закону, мовний омбудсмен Тарас Кремінь отримав близько 100 скарг.

«Слово і діло» писало про те, хто буде контролювати цю норму мовного закону і як будуть штрафувати за її порушення.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: