Програми іпотечного кредитування не стартували до кінця 2020 року, як обіцяв Марченко

Читать на русском
Іпотека під 10% та фінансовий лізинг на житло розпочнуться після того, як запрацює Українська фінансова житлова компанія.
mind.ua

Міністр фінансів України Сергій Марченко провалив обіцянку, що до кінця 2020 року стартує програма іпотечного кредитування і фінансового лізингу на житло, а також буде проведено докапіталізацію спеціалізованої компанії.

Таку обіцянку міністр дав 5 листопада 2020 року, коли пояснював суть програми пільгового кредитування «Доступна іпотека під 10%», нагадує «Слово і діло». Він запевнив, що держава гарантуватиме низькі фіксовані ставки протягом усього періоду кредитування.

«Держава бере на себе ризики, у тому числі інфляційні. Ми плануємо вже в цьому році провести докапіталізацію компанії і започаткувати старт програм», – сказав Марченко.

Як відповіли в Міністерстві фінансів на наш запит щодо старту програм та докапіталізації проєкту, все, що вдалося зробити до кінця року, це заснувати ПрАТ «Українська фінансова житлова компанія» (наказ Мінфіну від 24 грудня 2020 року № 805).

Однак збільшення статутного капіталу товариства не відбулося, а пілотні проєкти іпотечного кредитування та фінансового лізингу планується запустити після реєстрації випуску акцій товариства, призначення органів управління, отримання необхідних ліцензій тощо.

При цьому у відомстві уточнили, що умови впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян України житлом визначатиме Кабмін.

Згідно з моніторингом «Слово і діло», Сергій Марченко дав 98 обіцянок, з яких 18 виконав, 10 – провалив і ще 70 має реалізувати.

Раніше «Слово і діло» розбиралося, за яких умов можливо запровадити іпотеку під 10%.

Також ми писали, що в Україні продовжили мораторій на стягнення майна за валютною іпотекою.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: