У МЗС України висловилися щодо виходу РФ з Договору про відкрите небо

Читать на русском
Вихід РФ з Договору про відкрите небо знищує європейську архітектуру безпеки, заявили в МЗС України.
фото з відкритих джерел

Вихід Росії з Договору про відкрите небо знищує європейську архітектуру безпеки. Це також черговий приклад курсу РФ на підрив фундаментальних норм і принципів міжнародного права.

Про це йдеться в офіційній заяві Міністерства закордонних справ України у понеділок, 18 січня.

«Відкрите небо» з ЄС: як Україна та Євросоюз вели переговориУгоду про відкрите небо з Європейським союзом Україна розраховує підписати в жовтні на спільному саміті.

«Росія грубо порушувала ДВН протягом 2009-2020 років, зокрема, шляхом скорочення зони його застосування через окупацію частин території України і Грузії. Україна неодноразово закликала РФ припинити порушення договору і відновити зони його застосування в рамках суверенної української території», - йдеться в коментарі МЗС.

У відомстві впевнені, що Договір про відкрите небо залишається важливою юридично зобов'язувальною міжнародною угодою в сфері контролю над озброєннями держав, яке проводять за допомогою спостережних польотів над територією одна одної.

«Лише у 2015-2020 роках Україна здійснила 50 спостережних польотів, прийняла на своїй території 53 спостережні місії, зокрема 5-7 грудня 2018 року надзвичайну місію США у складі багатонаціональної команди спостерігачів США, Канади, Німеччини, Великої Британії, Франції та Румунії з метою вивчення та деескалації ситуації внаслідок збройного нападу військово-морських та повітряних сил РФ на корабельно-катерну групу ВМС України у Керченській протоці 25 листопада 2018 року», - розповіли у відомстві.

Нагадаємо, 15 січня Росія оголосила, що виходить з Договору про відкрите небо.

При цьому у листопаді 2020 року з Договору вийшли США. Штати пояснили свій крок тим, що РФ не дотримується норм угоди.

У МЗС заявляли, що Україна залишиться в Договорі про відкрите небо.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: