Гібридні закони: чому виник скандал довкола справи Віктора Назарова

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Американські дипломати і військові експерти виступили на підтримку генерал-майора ЗСУ у відставці Віктора Назарова, засудженого на сім років за службове недбальство, яке спричинило катастрофу військово-транспортного літака Іл-76МД. Трагедія сталася вночі 14 червня 2014 року над Луганськом. Літак збили бойовики «ЛНР». На думку американських фахівців, спроба покарати воєначальника за законами мирного часу за дії у бойовій ситуації може завдати шкоди національній безпеці України і навіть зупинити військову допомогу, яку надають нашій країні західні партнери.

Листа на підтримку Назарова підписали 16 осіб. Серед них генерали у відставці, колишні командувачі сил НАТО в Європі Філіп Брідлав і Веслі Кларк, колишній командувач армією США в Європі, генерал-лейтенант у відставці Бен Годжес, а також колишні посли США в Україні Джон Гербст, Стівен Пайфер, Роман Попадюк, Вільям Тейлор. Заяву опублікували на сайті Атлантичної ради (Atlantic Council).

Як відомо, генерал-майор Назаров був засуджений на 7 років за службове недбальство, яке спричинило катастрофу військово-транспортного літака Іл-76МД, який у ніч на 14 червня 2014 року перекидав бійців 25-ї окремої повітряно-десантної бригади ЗСУ до Луганська для захисту місцевого аеропорту від бойовиків незаконної «ЛНР». Під час заходу на посадку літак збили. У результаті загинули 49 осіб, в тому числі 40 десантників.

Іл-76 був знищений за допомогою ПЗРК «Голка». На посадку заходили три «борти». Перший нормально приземлився, другий був збитий, а екіпаж третього вирішив не випробовувати долю і повернув назад.

Операцію з організації повітряного мосту в Луганський аеропорт спланував Віктор Назаров, якому 18 листопада 2014 року Генпрокуратура висунула обвинувачення у службовій недбалості. Суть звинувачень полягає в тому, що Назаров мав інформацію про те, що бойовики мають у своєму розпорядженні зенітні засоби, здатні збивати літаки, але при цьому все одно віддав наказ доправити людей і вантажі повітрям.

Під час судових розглядів, які проводив суд цивільної юрисдикції, запрошені експерти дійшли висновку, що використовувати в такій ситуації літак Іл-76 не мало сенсу. По-перше, цей літак призначений для експлуатації в тилу, але якщо вже його використовують для перекидання військ за лінію фронту, то всі вогневі точки, про існування яких знав Назаров, слід заздалегідь придушити. Крім того, польоти повинні були проходити в режимі радіомовчання, проте перший же «борт» порушив цей режим, зажадавши включити сигнальні вогні на злітній смузі (керівництво польотами в обложеному Луганському аеропорту не проводилося, світлова сигналізація не працювала). У такій ситуації, на думку експертів, другий літак слід було відправляти хоча б через добу, а не слідом. Інакше сепаратисти отримали б достатньо часу для того, щоб підготувати ПЗРК і збити другий Іл, що власне кажучи, і сталося.

У відповідь генерал Назаров наполягав, що виконував бойове завдання з перекидання підкріплень для захисту аеропорту. У такій суперечливій ситуації 27 березня 2017 року суд Павлограда засудив Віктора Назарова до 7 років позбавлення волі за службову недбалість. Згодом вирок був оскаржений, а 23 грудня 2020 року Верховний суд, розглянувши касаційну скаргу у справі вже відставного генерала, призупинив виконання вироку Павлоградського міськрайонного суду.

Проте сам факт розгляду обурив американських авторів листа. На їхню думку, українську національну безпеку підриває те, що справа Назарова та інших бойових командирів за їхні накази розглядають цивільні суди. «Україні не слід карати воєначальників за ухвалення жорстких рішень в умовах високої невизначеності і складних обставин», – йдеться у зверненні, опублікованому на сайті Атлантичної ради. На думку авторів, такі розгляди грають на руку ворогові, підривають бойовий дух української армії, позбавляють командирів ініціативи і можуть поставити під сумнів надання військової допомоги з боку західних партнерів України.

Історія довкола генерала Назарова і його дій 14 червня 2014 року спричинило справжній міжнародний скандал. Поки що дуже складно прогнозувати, чим він закінчиться і чи дійсно військова допомога Україні буде зупинена. Однак ситуація, що склалася не має однозначного вирішення. З одного боку, на Сході України велися (і ведуться) бойові дії з протидії збройній агресії, яку Росія здійснює проти нашої країни руками своїх «проксі» – бойовиків «ДНР» і «ЛНР». Назаров був воєначальником, який планував бойові операції на Донбасі, захищаючи країну від агресора. А бойові операції дуже часто призводять до загибелі солдатів і знищення техніки. Війни без втрат не буває!

Але формально наша країна досі не перебуває в стані війни, а тому генерала Назарова судили за законами мирного часу. В очах військовослужбовця будь-якої країни генерал-майор Назаров здійснив і спланував фронтову операцію, яка спричинила бойові втрати (звичайна справа для війни), то в очах цивільного правосуддя мирного часу офіцер допустив службове недбальство – знищення військового майна, що призвело до загибелі людей.

Парадокс полягає в тому, що війна на Донбасі все одно залишається війною, на якій існують свої правила. Але оскільки її ніхто нам не оголосив, бойові дії потрібно планувати в умовах мирного часу. У гібридної війни і закони гібридні...

Денис Попович, спеціально для «Слово і діло».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: