Іран просить Інтерпол заарештувати Трампа

Читать на русском
Влада Ірану звернулася до Міжнародної організації кримінальної поліції з проханням оголосити в розшук та заарештувати чинного президента США Дональда Трампа за підозрою у вбивстві іранського генерала Касема Сулеймані в січні 2020 року.
Архівне фото

Влада Ірану звернулася до Міжнародної організації кримінальної поліції з проханням оголосити в розшук та заарештувати чинного президента США Дональда Трампа за підозрою у вбивстві іранського генерала Касема Сулеймані в січні 2020 року.

Про це заявив речник судової системи Ірану Голам Хоссейн Ісмаїлі, повідомляє Al Jazeera.

«Ісламська Республіка Іран дуже серйозно стежить за переслідуванням і покаранням тих, хто замовив і скоїв цей злочин», - заявив Ісмаїлі.

Він зазначив, що Іран звернувся в Інтерпол з запитом заарештувати Трампа і 47 інших американських чиновників, які, як встановлено розслідуванням, причетні до вбивства високопоставленого генерала.

Це вже другий запит Ірану про видачу міжнародного ордера на арешт Трампа і десятків американських чиновників у Пентагоні, Центральному командуванні США та інших організаціях.

Перший був поданий в червні 2020 року. Тоді Інтерпол, який базується у Франції, відхилив запит Ірану, заявивши, що статут організації забороняє будь-яке «втручання політичного, військового, релігійного чи расистського характеру».

Нагадаємо, 27 грудня 2019 року під час ракетної атаки на базу США поблизу іракського міста Кіркук загинув один американець і ще четверо постраждали. Тоді ситуація на Близькому Сході почала загострюватися. Після цього американські військові завдали удару по об'єктах шиїтської організації «Хезболла» в Сирії та Іраку.

У відповідь на це, прихильники організації атакували американське посольство в Багдаді, через що в ніч на 3 січня 2020 року США розпочали спецоперацію з ліквідації іранського генерала Касема Сулеймані. Його Вашингтон звинуватив у підготовці нападу на посольство.

Відповіддю Тегерана став ракетний удар по військових базах США в Іраку. Однак після атаки іранські військові помилково збили український пасажирський літак, на якому перебувала велика кількість іранців. Це спровокувало протести в країні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: