Пріоритети МЗС: які виклики чекають Україну наступного року

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що основними пріоритетами МЗС на 2021 рік стануть сім напрямків роботи. Це протидія агресії РФ, боротьба з пандемією COVID-19, запуск «Кримської платформи», розроблення політики щодо відносин із українцями за кордоном, просування експорту, енергетика та вихід на Африканський континент. У коментарі «Слово і діло» політолог Михайло Дяденко зазначив, що окрім окреслених перспектив, Україна могла би розширити відносини із Китаєм ‒ для розвитку вітчизняної економіки це було би корисно.

«Міністр визначив пріоритети відповідно до його діяльності. Загалом, вони раціональні й належать до тих завдань, які йому треба реалізувати, але якщо виходити зі стратегії розвитку країни взагалі, то, наприклад, просування України в країнах Африки видається сумнівним і я не бачу особливих перспектив. Навпаки, розвиток співпраці з Китаєм міг би дати Україні набагато більше інвестицій, можливостей й технічного переоснащення економіки. Ми бачимо, що це не є пріоритетом МЗС і ми бачимо, що в цьому є немала частка того, що наша зовнішня політика орієнтована на США, хоча з точки зору розвитку економіки, Китай був би для України корисний», ‒ сказав Дяденко.

Україні боротися з COVID допомагають близько 30 країн – МЗСПротягом 2020 року близько 30 держав надавали Україні допомогу в боротьбі з пандемією коронавірусу.

Політолог також додав, що Україна має докладати додаткових зусиль, щоб зберегти санкції проти Росії.

«Я думаю, що українські чиновники та політична еліта намагатимуться створити максимальний режим сприяння для нової влади США – і в плані інвестицій, і в плані просування їхньої позиції, і в оборонній галузі. Я думаю, що це буде режим максимальної присутності США. Чи буде це цілком відповідати інтересам України – сказати непросто, бо, з одного боку, це – країна номер один, з іншого – вони більше зацікавлені в тому, щоб просувати свою продукцію, а не розвивати технології тут», ‒ пояснив експерт.

Нагадаємо, раніше Україна представила ЄС концепцію «Кримської платформи».

Також ми писали, що перший міжнародний саміт «Кримської платформи» щодо деокупації півострова може відбутися 21 травня 2021 року в Києві.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: