«Карантинна» допомога: хто з підприємців не отримає компенсації

Читать на русском
В'ячеслав Биковецьекономіст

Із 14 грудня портал «Дія» приймає заявки від підприємців на отримання 8 тисяч гривень допомоги на період посиленого карантину в Україні. Оформити компенсацію можна не до 21 грудня, як планувалося раніше, а до останнього дня року. У коментарі «Слово і діло» В’ячеслав Биковець відзначив, що збитки підприємцям відшкодовуватимуть нерівномірно й допомогу від держави отримають не всі.

«Вже певна кількість суб’єктів господарювання подала заявки на отримання такої компенсації, але є дуже багато питань, бо встановлено багато обмежень, хто може розраховувати на таку допомогу», ‒ сказав Биковець.

За його словами, ініціатива позитивна, хоча допомогу отримають не всі, хто повинен.

8 тисяч гривень для ФОП: держава прийматиме заявки до 31 грудняЗ 14 грудня портал Дія почав приймати заявки від підприємців на отримання 8 тисяч гривень допомоги. Оформити заявку можна до 31 грудня.

«Наприклад, суб’єкти господарської діяльності – пенсіонери, які отримують пенсію за віком. Згідно із законодавством, вони не платять ЄСВ і не можуть отримати таку допомогу, бо не є застрахованими. Хоча це ‒ нонсенс, бо вони ж не з власної ініціативи платять чи не платять. Так само є нюанс, що будуть виплачувати лише тим підприємцям і працівникам, якщо здійснена оплата за три місяці третього кварталу. Але знову ж таки, може бути, що людина працювала два місяці у третьому кварталі й це не його провина, що він найнявся на роботу не з липня, а з серпня, скажімо. Вірогідно, такі працівники теж не отримають допомогу», ‒ пояснив Биковець.

Економіст додав, що відшкодування не отримають також підприємці, які займаються господарською діяльністю за сумісництвом.

«Для ФОПів, які здійснюють свою підприємницьку діяльність за сумісництвом – коли людина, наприклад, має свій магазинчик, сплачує ЄСВ, але має постійне місце роботи за трудовою книжкою, то такі люди також не отримають відшкодування. Але це неправильно, бо як ФОП людина зазнає збитків», ‒ сказав експерт.

Биковець вважає, що чимало підприємців сприйняли цю ініціативу скептично й не звертатимуться по виплати взагалі.

«Підприємці кажуть: не треба нам подачок, зробіть умови, щоб ми могли нормально працювати. Ті, хто скептично до цього ставиться, мабуть, і звертатися не будуть. Але важко сказати, скільки таких суб’єктів», ‒ підсумував він.

Нагадаємо, 4 грудня Рада ухвалила пакет президентських законопроєктів для підтримки бізнесу на час карантину. Володимир Зеленський підписав закони 7 грудня.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: