Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 15-18 грудня

Читать на русском

Стартує останній пленарний тиждень парламенту цього року. Наступного разу депутати, швидше за все, зберуться наприкінці січня – після закінчення жорсткого карантину. На ці дні у Верховної ради є програма максимум: бюджет на 2021 рік, продовження дії закону щодо Донбасу, створення Бюро економічної безпеки і законопроєкт про «інвестиційних нянь». За що фракції та групи готові голосувати, а також про що говорили на Погоджувальній раді, розібралося «Слово і діло».

У вівторок Рада має намір розглянути бюджет на 2021 рік у другому читанні, продовження закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», законопроєкти, пов'язані з діяльністю Національного агентства з питань запобігання корупції. У середу на порядку денному – зміни до Податкового кодексу і ратифікації, у четвер – законопроєкт про «інвестиційних нянь» (повторне друге читання), зміни в закон «Про забезпечення санітарного та епідемічного добробуту населення щодо запобігання розповсюдженню коронавірусної хвороби»

У п'ятницю під час години запитань до уряду виступить прем'єр-міністр Денис Шмигаль (пропонували знову покликати очільника МОЗ Степанова, також голову МЗС Дмитра Кулеба і міністра оборони Андрія Тарана). Крім того, 18 грудня планують розглянути законопроєкт про створення Бюро економічної безпеки.

І, швидше за все, через січневе посилення карантину парламент перенесе пленарний тиждень на кінець місяця – на 25-29 січня. «Але на режим роботи, якщо буде необхідно, це не вплине. Народні депутати готові будуть збиратися на позачергові засідання досить швидко. Як ви бачили, ми так робили і до цього», – наголосив Дмитро Разумков.

«Слуга народу» пропонувала в п'ятницю заслухати Максима Степанова, адже «є про що поговорити». Також фракція сподівається, що завтра вдасться ухвалити держбюджет, підтримати законопроєкти стосовно НАЗК і щодо БЕБ.

«Європейська солідарність» знову зажадала створити ТСК по «вагнерівцях» і запропонувала заслухати в п'ятницю міністра оборони. Крім того, фракція виступає проти проєкту кошторису-2021, назвавши його «бюджетом «слуг», а не народу» і «бюджетом епохи бідності». У «Батьківщині» незадоволені сумами, які заклали на виплати медикам. «Ті пропозиції, які роблять наші найближчі сусіди, фактично дають змогу цим людям виїжджати на зарплати, які в десятки разів вище, ніж те, що пропонується в цьому бюджеті. Фракція «Батьківщина» наполягає на створенні антиковідного фонду, але, щоб ніяких оборудок більше не було, чітко зафіксувати позицію, на що він використовується. Це безкоштовне вакцинування, це підтримка лікарів, вчителів, молодшого медичного персоналу», – заявив Сергій Соболєв.

«Голос» заявив, що не голосуватиме за держбюджет. Ярослав Железняк також повідомив, що сьогодні нардеп Ольга Стефанишина представить Національний план вакцинації від коронавірусу – конкретні кроки, що повинні зробити уряд, парламент та інші органи влади, щоб всі громадяни отримали вакцину. Депутат попросив всі політичні сили підтримати відповідну постанову, коли вона буде готова.

Група «Довіра» готова голосувати за бюджет у таких умовах: якщо буде збільшено видатки на освіту та медицину, якщо буде передбачено кошти на протидію пандемії. «Нам з вами потрібен такий фонд на підтримку наших медиків. Такий фонд, через який ми безпосередньо зможемо збільшити заробітну плату як всім медпрацівникам, так і всьому персоналу всіх медустанов, і лаборантам для того, щоб вони могли за гідну заробітну плату продовжувати боротися за життя наших з вами сусідів і земляків», – сказав Павло Бакунець.

Нагадаємо, про те, що відбувалося в парламенті минулого пленарного тижня, можна прочитати в нашому матеріалі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: