Візит Санду в Україну: що обговорюватимуть лідери двох країн

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

У січні 2021 року очікується візит в Україну новообраного президента Молдови Маї Санду. У рамках підготовки зустрічі 10 листопада очільник МЗС Дмитро Кулеба відвідав Кишинів. У коментарі «Слово і діло» політолог-міжнародник Олександр Леонов відзначив, що зміна влади у Молдові може дати поштовх для нового етапу двосторонніх відносин і проблеми, що накопичились за останні роки, можуть бути розв'язані в рамках взаємовигідних економічних проєктів.

«Ми можемо очікувати більш чіткої проєвропейської позиції. З цієї точки зору Україні цікаво узгоджувати свої кроки з Молдовою й бути локомотивом, який буде узагальнювати правила, терміни, як країни будуть інтегруватися в ЄС», ‒ сказав Леонов.

Експерт відзначив, що коли країни об’єднуються у процесі євроінтеграції це полегшує процес переговорів та вигідно, як країнам-претенденткам, так і ЄС.

Санду офіційно визнали новим президентом МолдовиКонституційний суд Молдови сьогодні визнав Майю Санду новообраним президентом країни - були затверджені результати виборів глави держави.

«Для України це цікаво, звісно, якщо буде досягнений консенсус та діалог, це буде заявка на регіональне лідерство. Більше того, проєвропейська Молдова – це питання національної безпеки України, враховуючи присутність російських військ у Придністров’ї. Дуже важливо, що новообрана президент Мая Санду говорить про це. Зокрема, це питання також має стати питанням обговорення лідерів», ‒ додав експерт.

Політолог нагадав, що питання співпраці було призупинене за минулої влади Молдови, тому прихід нового президента може стати поштовхом для розвитку двосторонніх відносин.

«Між Україною і Молдовою дійсно виникало багато питань, які залишилися невирішеними. Це і вихід Молдови до моря, і співпраця щодо спільного митного контролю. Але вони перебувають не у політичній площині, тому треба розвивати і шукати спільної мови в рамках взаємовигідних пропозицій», ‒ пояснив він.

Нагадаємо, Конституційний суд Молдови визнав Маю Санду новообраним президентом країни ‒ були затверджені результати виборів глави держави.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: