У МЗС України відреагували на резолюцію ООН щодо Криму

Читать на русском
У МЗС України привітали ухвалення Генеральною асамблеєю ООН проєкту посиленої резолюції України про російську мілітаризацію окупованого Криму.

У МЗС України привітали ухвалення Генеральною асамблеєю ООН проєкту посиленої резолюції України про російську мілітаризацію окупованого Криму.

Про це повідомляє пресслужба МЗС.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що оновлена ​​резолюція є новим елементом правового тиску на Росію.

«Ухвалення резолюції свідчить про те, що мілітаризація Криму, яка здійснюється Росією як державою-окупантом, залишається в центрі уваги міжнародної спільноти, яка розглядає перетворення Криму в величезну військову базу як пряму загрозу безпеці та стабільності в регіоні», - заявив Кулеба.

За його словами, в резолюції засуджується російська окупація Криму та зазначається, що вона становить загрозу міжнародній безпеці.

«Дуже важливо, що резолюція містить ряд ключових елементів. Резолюція закликає міжнародна спільнота до консолідації зусиль з метою деокупацію Криму, в тому числі в рамках Кримської платформи», - підкреслив міністр.

При цьому Кулеба додав, що в резолюції також наголошується, що російська окупація завдає шкоди архітектурі безпеки та контролю над озброєннями.

Також окупація півострова Росією порушує стабільність міжнародних режимів верифікації і контролю над озброєннями. Зокрема, Договору про відкрите небо, Договору про звичайні збройні сили в Європі, Віденського документа 2011 про заходи довіри та безпеки.

Крім того, встановлення Росією контролю над об'єктами для зберігання ядерної зброї в Криму може становити загрозу регіональній стабільності, зазначив міністр.

Він також додав, що резолюція закликає Росію припинити мілітаризацію освіти в Криму - шкільний вишкіл кримських дітей, метою якого проголошується їхня майбутня служба в збройних силах РФ.

«Відтепер Україна має у своєму юридичному арсеналі додатковий переконливий політико-правовий аргумент для просування деокупацію Криму», - додав Кулеба.

Нагадаємо, Генасамблея ООН під час сьогоднішнього засідання підтримала проєкт посиленої резолюції України про російську мілітаризації окупованого Криму.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: