Безпека лікарів під час пандемії: як регіональна влада піклується про медиків

Читать на русском

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов у середині листопада повідомив, що від початку пандемії коронавірусу в Україні на COVID-19 захворіли 26 422 медичних працівники, з яких померло — 258. «Слово і діло» дослідило, як обласні держадміністрації страхували медиків на випадок інфікування за власними програмами або за сприяння волонтерів і благодійників.

Медичне страхування на випадок захворювання COVID-19 для лікарів та медпрацівників забезпечили не всі ОДА та не на весь період пандемії.
Безпека лікарів – як ОДА страхують медпрацівниківСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Як повідомили на запит «Слово і Діло» у Черкаській ОДА, загалом застраховані 1 387 медпрацівників. Загальна сплачена сума згідно з договором — 277 тис. 400 грн (за одну застраховану особу – 200 грн). На випадок настання всіх страхових випадків по застрахованих особах виплата становить 27,74 млн грн.

В Одеській області застраховані 1 123 медики. Як уточнили в ОДА, розглядається можливість страхування медперсоналу, який безпосередньо зайнятий на роботах з ліквідації захворювання в рамках реалізації цільової програми «Доступна медицина» на 2021-2023 рр. Йдеться про виплати у 10 тис. грн.

У Львівській області до жовтня 2020 року були застраховані 5 235 медпрацівників. За цим договором 162 працівники отримали виплати.

У Харківській області 400 медичних та інших працівників отримали виплати. Виділено додатково 7 млн грн для надання грошової допомоги.

Тернопільська ОДА повідомила, що застраховані 1 722 медпрацівники. Обсяг фінансування заходів з обласного бюджету становив 39,6 тис. грн на 30 жовтня 2020 року. Загалом на цей рік за програмою передбачено 3 млн грн.

У Івано-Франківській області 885 працівників, що захворіли, отримали матеріальну допомогу в рамках місцевої програми. Загалом застраховані 403 медики.

Кіровоградська ОДА повідомила, що в області передбачено надання одноразової грошової допомоги членам сімей, працівників закладів системи охорони здоров’я, які постраждали від коронавірусної хвороби у розмірі 10 тис. грн. на особу. Орієнтовані обсяги фінансування програми – 2,5 млн грн.

У Чернігівській ОДА нам відповіли, що застрахували 628 осіб. За сприяння ОДА укладено договір про корпоративне страхування 285 працівників першої хвилі госпіталізації осіб з гострою респіраторною хворобою коронавірус та 343 медпрацівників бригад екстреної допомоги на загальну суму 59 тис. грн. Ще на 70 тис. грн уклали страховку на рік на випадок захворювання медпрацівників на коронавірус.

У Волинській області на один рік забезпечені страховками 134 працівники КНП «Нововолинський центр первинної медико-санітарної допомоги».

Дніпропетровська ОДА застрахувала 81,6 тис. медпрацівників, Полтавська – 1 233 медиків, Вінницька – 592.

У Донецькій області лише повідомили, що кошти виділили, а скількох людей та на яку суму застрахували, не зазначили.

Раніше «Слово і діло» підрахувало, скільки доз вакцини від коронавірусу планують закупити країни світу.

Також ми разом зі StateWatch розбиралися, що показали перші результати державного аудиту щодо використання коштів на боротьбу з COVID-19.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: