Коронавірус в Україні: експерт пояснив, чому звільнилися тисячі медпрацівників

Читать на русском
Дмитро Шерембейголова правління БФ "Пацієнти України"

В Україні звільнилися близько 34 тисяч медичних працівників від початку пандемії коронавірусу. Це попередні дані, більш точна інформація буде наприкінці року. Такі дані навів міністр охорони здоров'я Максим Степанов. У коментарі «Слово і діло» голова БФ «100% життя» Дмитро Шерембей наголосив, що кардинально змінити ситуацію буде непросто, бо лікарі і медперсонал зіткнулися з професійним вигорянням. Проте у бюджеті повинні бути закладені кошти на повноцінне фінансування витрат, пов'язаних із лікуванням COVID-19.

«Один із чинників, який впливає на те, що лікарі йдуть — це професійне вигоряння. 2020-й — неймовірно важкий рік. Крім того, медикам не надавалася жодна підтримка, навіть мінімальна. Вони виживали за рахунок своїх ресурсів. Порожні обіцянки не роблять реанімації краще, обіцянки не поліпшують технології лікування. Крім того, доводиться спілкуватися з близькими, у яких помер хтось від ковіду і давати безглузді пояснення. Це все призводить до того, що лікарі йдуть», — сказав Шерембей.

За його словами, тотально ситуацію змінити неможливо, але збільшення фінансування її би поліпшило.

Лікарі отримають підвищену зарплату наприкінці вересня – МОЗУ Міністерстві охорони здоров'я обіцяють виплатити підвищену зарплату українським медикам вже наприкінці вересня.

«Я думаю, що основна причина, яка змушує лікарів йти, залишається ситуація, в якій вони змушені брехати замість політиків. При цьому дивитися, як від ковіду помирають пацієнти і колеги. Перше, що необхідно зробити — це повернути 60 млрд грн лікарям у вигляді ресурсів, технологій, оплати праці. У разі, якщо у новий бюджет не повернуть фінансування, то картина буде набагато жахливішою, ніж зараз», — додав експерт.

Також стало відомо, що в 2021 році українським медикам збільшать зарплату. Вони будуть заробляти 22-25 тисяч гривень на місяць.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: