В Україні запровадили карантин «вихідного дня»: що пишуть в соцмережах

Читать на русском

В Україні буде карантин вихідного дня, по суботах і неділях працюватимуть тільки продуктові магазини, аптеки, банки, АЗС. Що про це думають в соцмережах.
Слово і діло

Кабінет міністрів запровадив в Україні карантин «вихідного дня», який почне діяти вже 14-15 листопада. З 00:00 суботи і до 00:00 неділі працюватимуть тільки продуктові магазини, аптеки, банки, АЗС та ветеринарні аптеки.

Закладом громадського харчування буде дозволено працювати тільки на винос. ТРЦ, кінотеатри, театри, фітнес-центри, салони краси – будуть закриті. Громадський транспорт працюватиме, але з обмеженнями за кількістю пасажирів.

«Слово і діло» подивилося, що в соцмережах думають про нові карантинні обмеження.

«З одного боку, ресторанам і сфері розваг в будь-якому випадку гайки. Ялинок в грудні так і так не буде. З іншого боку, карантин вихідного дня не дає навіть надихатися перед смертю. І заодно грохне орендарів ТРЦ, самі ТРЦ, непродовольчі магазини, кінотеатри і все інше. Як воно допоможе з вірусом – загадка. Але пам'ятайте про те, що прем'єр обіцяв – озеленювачами і плиточниками за 6-8 тисяч гривень ви роботу знайдете», – написав Сергій Щербина.

«Не розумію ідеї карантину вихідного дня. По-перше, працюють магазини, АЗС, СТО, аптеки, транспорт, і навіть ... метрополітен! Ну, тобто, практично все, що тільки може працювати. Так що особливої погоди обмеження не зіграють. Це, не кажучи про те, що з чорного входу працюватимуть клуби, кафе, велюри всякі. По-друге, інкубаційний період COVID-19 – від 7 до 14 днів. Так що дводенні обмеження сенсу не мають і оцінити їх ефект нереально. Логічним зараз виглядає ввести карантин, як навесні, місяці на два, з зупинкою транспорту і всієї інфраструктури, з жорстким локдауном, щоб збити хвилю поширення захворювання, і розвантажити хоч трохи лікарні, але, на жаль, бізнес, який ще хоч якось дихає, цього не витримає, і у народу в масі своїй заощадження і так майже проїдені», – написав Сергій Костеж.

«Я не розумію, допоможе карантин вихідного дня, або не допоможе згладити зростання захворюваності на COVID-19, але це європейська практика, яка застосовувалася багатьма країнами ЄС. Мені здається, що краще так, ніж якби наша влада придумали щось своє, рідне і неповторне», – написав Євген Любович.

«У мене в стрічці дуже багато противників будь-якого локдауну. Вихідного дня, в тому числі. Зізнатися, чесно, у мене цей захід теж викликає питання, хоча логіка приблизно зрозуміла. Але і в світі не придумали нічого кращого за локдаун за 8 місяців з початку пандемії. Не тільки українська система охорони здоров'я колапсує. Подивіться на Францію, Італію, де також запроваджено карантин. В інших країнах – комендантська година. Скрізь динаміка лякає», – написала Севгіль Мусаєва.

«Мені більше подобається ідея збільшити тривалість роботи всього, зробити максимально гнучкі графіки роботи та вливати ресурс в медицину, а не щось супутнє (в будь-якому випадку перехворіють більше половини і треба бути готовим приймати одночасно 10-20 тисяч важких), а не тільки лише скорочувати і забороняти. Тим паче, що ні слова конкретики щодо підтримки бізнесу. Як крайній варіант, так, комендантська – хто хоче переміщатися і гуляти: тест і смартфон-контроль», – написав Андрій Блінов.

«Я не розумію медичного сенсу карантину вихідного дня. Думаю, його немає. За наукою, карантин робиться, щоб обмежити контакти людей. Відокремити здорових від хворих. Обмежувати потрібно не менше, ніж на строк від зараження до одужання. Для коронавірусу це мінімум три тижні безперервно. А то і всі чотири. Нам пропоную загальний термін всього три тижні. І з перервами. А тепер уявіть, що ми два дні обмежуємо контакт, а потім дозволяємо його. І метро ми не закриваємо. І з понеділка по п'ятницю можна в спортзал/клуб/бар/ресторан. Моя гіпотеза – там щось інше. Можливо, хочуть за допомогою такого карантину вихідного дня обмежити публічні заходи. Гей, хто там планував мітинги?» – написав Сергій Лямець.

Нагадаємо, в Україні повернули загальний карантин на всій території країни замість адаптивного, який діяв раніше.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: