«Миротворці» РФ: як розвиватимуться події у Нагірному Карабаху

Читать на русском
Микола Капітоненкокандидат політичних наук

Російська Федерація відправила на територію Нагірного Карабаху військових, які виконуватимуть «миротворчу» місію. Про її розміщення раніше домовилися лідери Вірменії, Азербайджану та Росії, після того як президент Азербайджану Ільхам Алієв і прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян за посередництва президента РФ Володимира Путіна підписали заяву про припинення війни в Нагірному Карабасі. У коментарі «Слово і діло» політолог-міжнародник Микола Капітоненко пояснив, що введення російських миротворців на територію Карабаху матиме неоднозначні наслідки, від яких в майбутньому залежатиме вплив Туреччини в регіоні Південного Кавказу.

«Я думаю, що Азербайджан витиснув максимум із ситуації, що склалася і зміг перетворити воєнні успіхи на непогане політичне рішення, яке дозволяє Алієву розв'язати внутрішні проблеми і дає підстави заявити про перемогу», — сказав політолог.

Експерт зазначив, що вплив Туреччини в регіоні внаслідок загострення конфлікту посилився.

У Карабасі розмістять миротворців з РосіїУгода про припинення вогню в Нагірному Карабасі включає розміщення в регіоні миротворців лише з Російської Федерації.

«Далі я думаю, що Туреччина стала важливим гравцем на Південному Кавказі і її тривала підготовча робота з підтримки Азербайджану привела до успіху. Вірменія у результаті виявилася постраждалою стороною, яка заплатить за ці успіхи», — додав він.

Капітоненко додав, що для російської «миротворчої» місії присутність Туреччини в регіоні може обернутися непередбачуваними наслідками.

«Загалом, є висока ймовірність того, що Пашинян не втримається при владі. Для Росії будуть неоднозначні наслідки. З одного боку, вони змогли обмежити просування Азербайджану і вплив Туреччини. З іншого — провчили Пашиняна. І з того, і з того боку вони отримали те, чого хотіли під час самого конфлікту: щоби в регіон були введені їхні війська і була забезпечена присутність росіян. Тому що російські миротворці тепер там будуть в звичній ролі, в якій вони перебувають на пострадянському просторі. З іншого боку, для росіян, це ризикована присутність в регіоні. Їм доведеться дійсно стримувати щораз більший вплив Туреччини, і ситуація буде складною», — пояснив експерт.

Нагадаємо, у вірменській столиці розпочалися масштабні акції протесту.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: