Протокол медичного сортування: як і кому надаватимуть допомогу

Читать на русском
Дмитро Шерембейголова правління БФ "Пацієнти України"

Кількість інфікованих COVID-19 продовжує зростати і в МОЗ заявили, що у разі 20 тисяч інфікованих на добу введуть в дію протокол медичного сортування, за якого медична допомога надаватиметься вибірково. Пріоритет — хворим з більшими шансами на виживання. У коментарі «Слово і діло» голова БФ «100% життя» Дмитро Шерембей пояснив, що рішення про надання медичної допомоги прийматиме терапевт.

«У нас і зараз фактично вибіркова медична допомога: швидка відмовляється їхати на виклики. Це вже вибіркова меддопомога, тому чекати 20 тисяч інфікованих на добу нам не доведеться. Звичайно ж, 20 тисяч на добу це велике лихо, тому що ми не зможемо забезпечити хворих необхідною допомогою і жодні мобільні шпиталі цієї проблеми не вирішать», — зазначив Шерембей.

Експерт пояснив, що приймати рішення про надання медичної допомоги у такому разі буде сімейний лікар.

У МОЗ розповіли, коли в Україні запрацює карантин «вихідного дня»Вже з наступного тижня в Україні можуть запровадити нові карантинні обмеження, які передбачають значне посилення карантину у неробочі дні.

«Це така модель, коли медичну допомогу, на жаль, доведеться надавати не всім, а тільки тим, хто в дуже тяжкому стані. Усе на розсуд лікаря. Ми будемо залежати від терапевта», — додав він.

Експерт наголосив, що за такої моделі надання медичної допомоги необхідні консультації з ВООЗ.

«Але передусім потрібно намагатися запобігти такій кількості інфікованих, а у нас продовжують ходити в школи, в університети, наче не було нічого. Не помічають, що діти є двигуном цієї епідемії, тому що переносять коронавірус переважно безсимптомно», — зазначив Шерембей.

Нагадаємо, в інтерв'ю «Слово і діло» Максим Степанов анонсував, що Україна в листопаді вийде на показник в 50 тисяч ПЛР-тестів за добу, а після — 75 тисяч. Крім того, МОЗ планує тестувати на антиген.

Голова Кабміну Денис Шмигаль повідомляв, що в Україні закуплять майже 2 млн швидких тестів. На це з «антикоронавірусного» фонду виділять 1 мільярд гривень.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: