Доходи українців під час кризи COVID-19: чи можливо поліпшити показники

Читать на русском
Олексій Дорошенкодиректор Асоціації постачальників торговельних мереж

За оцінками НБУ, доходи українців у другому кварталі цього року знизилися в реальному і номінальному вимірі, і, головно, через скорочення зарплат. У коментарі «Слово і діло» економічний експерт Олексій Дорошенко відзначив, що поліпшити ситуацію допоможуть програми кредитування бізнесу.

«Я оцінюю цей рік в контексті доходів, економічного, соціальному рівня як повернення до 90-х років. На жаль, ми ідемо туди, звідки Україна починала 30 років тому. Багато хто «почепив замок» на свій бізнес і шансів, що ситуація покращиться у найближчі місяці — обмаль. Це пов’язано із тим, що попит дуже низький, експортні ринки закриті, кредитування економіки наближається до нуля і у зв’язку із цим ситуація катастрофічна», — сказав Дорошенко.

Експерт пояснив, що багато підприємців припинили працювати через відсутність кредитування, яке могло врятувати частину малого бізнесу.

В НБУ оцінили вплив пандемії на банківський секторУкраїнський банківський сектор продемонстрував високу стійкість в умовах пандемії COVID-19.

«Шансів врятувати економіку дуже мало тому, що грошей через НБУ практично не проходить. Саме через це й змінили голову НБУ, бо саме від нього залежить кредитування, зниження кредитної ставки рефінансування. Ставка рефінансування знизилась, але грошей як не було, так і немає. Тому, на жаль, доходи громадян справді дуже впали», — сказав Дорошенко.

Дорошенко констатував, що ті українці, які зберегли свої посади й продовжують працювати у дистанційному режимі, також втратили частину своїх доходів.

«Бізнес постраждав по-різному, але малий – найбільше. У всіх сферах без винятку були втрати й без кредитування нічого зробити не можна. У нас замість того, щоби гроші скерувати на програми кредитування бізнесу, пустили їх на дороги. Це теж чудово, але президент під час звернення до Верховної ради говорив, що слід вкладати кошти у програми, які будуть давати мультиплікатор. Тобто, вкладаєш гривню, а отримуєш – три. Будівництво доріг до цього не призводить: тут вкладаєш гривню, отримуєш на виході пів гривні», — пояснив економіст.

Нагадаємо, Кабмін попросить ЄІБ виділити 25 млн євро на допомогу бізнесу через пандемію.

Також відзначимо, в НБУ розповіли, що чекає на Україну без грошей МВФ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: