Вибори столичного голови: як розподілялися електоральні настрої киян

Читать на русском
Петро Охотінполіттехнолог

Чинний міський голова Києва Віталій Кличко після підрахунку 99,5% протоколів з мокрими печатками набирає 50,6% голосів виборців та перемагає в першому турі виборів міського голови. У коментарі «Слово і діло» політолог Петро Охотін відзначив, попри високий результат Кличка у столиці, підтримка киянами ОПЗЖ свідчить про поляризацію електоральних інтересів.

«Насправді, якщо говорити про Київ, то очевидно, що ОПЗЖ набрала голоси через те, що відбувається поляризація суспільства з часів Євромайдану. Чимало людей із проросійськими поглядами починають голосувати за проросійські сили», — сказав Охотін.

Політолог відзначив, що поляризація спостерігається у Києві з часів Єврмайдану.

Вибори мерів: хто перемагає одразу, а кому доведеться йти на другий турКиїв, Одеса, Дніпро, Львів, Полтава, Кривий Ріг обиратимуть мера у другому турі. Хто перемагає у першому?

«Такий реванш ОПЗЖ став можливий за рахунок того, що «слуги народу» почали втрачати підтримку. Переважно за партію влади голосували люди, які розчарувалися в старих політиках, але не підтримували владу, яка була на той час. Тому, якщо ми говоримо про ОПЗЖ, це те, що сприяло цьому. Звісно, великий вплив здійснювався за рахунок телеканалів, якими володіє Медведчук», — сказав Охотін.

Експерт додав, попри високі попередні результати ОПЗЖ, кияни підтримали під час другого туру чинного міського голову Віталія Кличка.

«У даному разі те, що Кличко лідирує — це очікувано, бо його позитивно сприймає більшість категорій киян», — пояснив він.

Нагадаємо, «Слово і діло» аналізувало, хто з кандидатів на виборах міських голів перемагає одразу, а кому доведеться йти на другий тур.

Раніше «Слово і діло» досліджувало, скільки обіцянок вдалося виконати мерам великих міст за 5 років.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: