Перші результати голосування: чи посилиться вплив регіонів

Читать на русском
Петро Олещукполітичний експерт

25 жовтня відбулися місцеві вибори, зокрема, українці обирали мерів міст. Хоча офіційні результати голосування Центральна виборча комісія представить за кілька днів, за даними соціологічних досліджень можна спостерігати певні тренди. У коментарі «Слово і діло» політолог Петро Олещук відзначив, що місцеві вибори стали продовженням переформатування політичної системи України, внаслідок чого загальнонаціональні партії послабили власний вплив.

«Результати, які ми побачили, передусім, свідчать про перемогу місцевих локальних проєктів, орієнтованих на локальні політичні еліти. Місцеві вибори показали, що загальнонаціональні партії представлені на цьому рівні дуже слабо. Є пряме відображення децентралізації і місцеві органи самоврядування отримали більш серйозні фінансові ресурси. Вони дали змогу реалізувати певні проєкти й це, своєю чергою, заклало підґрунтя для таких результатів.», — сказав Олещук.

Експерт відзначив, що на тлі успіху місцевих проєктів, загальнонаціональні політичні партії, представлені у парламенті, показали слабкий результат.

Вибори мерів: хто перемагає одразу, а кому доведеться йти на другий турКиїв, Одеса, Дніпро, Львів, Полтава, Кривий Ріг обиратимуть мера у другому турі. Хто перемагає у першому?

«Щодо загальнонаціональних партій, у них, звісно, підтримки менше. Однак, попри те, що багато хто називає задовільний результат «Слуги народу» поразкою, його треба розуміти у порівнянні. Гадаю, що результат для них більш-менш прийнятний. Їхні основні опоненти гучної перемоги також не здобули», — сказав Олещук.

Експерт вважає, що місцеві вибори стали другим етапом перезавантаження політичних еліт в Україні після президентських та парламентських виборів, які перекроїли політичну архітектуру країни.

«Можна сказати, що ці вибори продовжили перезавантаження політичної системи, яке розпочалося кілька років тому. Політичні партії, які ще донедавна були дуже впливовими, починають здавати позиції – це і «радикали», і «Батьківщина». Поки що тримається ОПЗЖ та «ЄС». Тенденції у недалекому майбутньому можуть бути різними», — сказав політолог.

У ЦВК повідомили, що явка виборців на чергових місцевих виборах в Україні 25 жовтня склала менш як 37%.

Також ми вирахували, що шість десятків нардепів балотувалися на місцевих виборах, кожен десятий – до райради.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: