COVID-19 ставить нові «рекорди»: що може зупинити другу хвилю

Читать на русском
Дмитро Шерембейголова правління БФ "Пацієнти України"

В Україні другий день поспіль антирекорд за кількістю нових випадків зараження COVID-19. За минулу добу коронавірус виявили у 4069 осіб, зафіксовано 64 летальних випадки, 2083 пацієнта одужали. У коментарі «Слово і діло» голова БФ «100% життя» Дмитро Шерембей зазначив, що приріст захворювання пов’язаний із початком нового навчального року, й медична система може не витримати навантаження.

«Це відбувається тому, що розпочався навчальний рік і кількість зустрічей та соціальних контактів в десятки разів виросла. Математично зрозуміло, що внаслідок цього виріс і рівень захворювання. Таким чином, ми отримали другу хвилю епідемії в Україні. Єдиний надійний спосіб це зупинити – ізоляція й обмеження контактів. Одним з рішень може бути перехід на дистанційне навчання», - сказав Шерембей.

Експерт зазначив, що приріст захворюваності відбувається за рахунок того, що у вересні, з початком навчального року, збільшилася кількість соціальних контактів.

За добу коронавірус виявили майже у 300 медиківВ Україні за добу коронавірусною хворобою захворіли 250 дітей, а також 288 медичних працівників.

«Від переходу на дистанційне навчання впала би кількість контактів тому, що навіть після школи діти ж не відразу йдуть додому. А саме діти найчастіше є безсимптомними носіями, а вже потім вони йдуть додому. Це дуже збільшує ризик передачі вірусу», - додав він.

На думку експерта, сьогодні в навчальних закладах найвищі ризики зараження коронавірусом.

«Найпростіший та найнадійніший спосіб не дати вірусу розповсюджуватися від людини до людини – це скорочення контактів», - підкреслив Шерембей.

Водночас, Шерембей додав, що медична система в Україні може не витримати, якщо високі показники захворюваності будуть триматися довгий час.

«Звичайно, не витримає. Це буде збільшення кількості опорних лікарень, але чекати на це не варто й приймати рішення треба раніше. Навіть якби лікарні були вже заповнені – це не означає, що не треба запроваджувати технології скорочення соціальних контактів. В будь-якому разі до цього прийдеться повертатися», - відзначив він.

Нагадаємо, уряд продовжив карантин до 31 жовтня з пом’якшенням з 22 травня.

Країну поділили на чотири зони за рівнем небезпеки поширення коронавірусу. У кожній з них діє певний ряд обмежень.

Станом на ранок 1 жовтня у світі виявили понад 34,1 мільйона випадків COVID-19, більше мільйона осіб померли.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: