В МЗС розповіли, як офіційно називатимуть Лукашенка: що це означає

Читать на русском
Микола Спірідоновполітолог

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розповів, що українська сторона звертатиметься до Олександра Лукашенка без вказання додаткових посад. У коментарі «Слово і діло» політолог Микола Спірідонов пояснив, що дипломатичною мовою це означає невизнання Україною результатів виборів президента Білорусі, в яких начебто переміг Лукашенко.

«Дипломатичною мовою це означає, що Україна не визнала Лукашенка президентом і, відповідно, спілкується з ним, як з громадянином Білорусі – Олександром Лукашенком. В даній ситуації Україна йде по рейкам, які прокладені Америкою й загалом, Західною Європою. Тому, що Україна в міжнародній політиці не надто суб’єктна, тому орієнтується на Європейський союз та США. Оскільки ці країни Лукашенка президентом не визнали, то відповідно, такої позиції дотримується і Україна», - сказав Спірідонов.

Експерт зазначив, що така позиція МЗС матиме наслідки для зовнішньої політики України.

Лукашенко повинен піти – МакронОлександр Лукашенко повинен припинити триматися за владу в Білорусі та добровільно піти у відставку.

«Це будуть, зокрема, і економічні наслідки, оскільки білоруська сторона на це реагуватиме. Ну і до того ж, попри те, що Мінськ залишається майданчиком для переговорів – цей майданчик ніхто нікуди не переніс. На сьогоднішній день, перемовини проходять саме в Мінську, тому треба бути обережнішими в заявах і не треба випереджати події», - додав він.

Спірідонов зазначив, що Україна не може собі дозволити всього, на що може піти Захід.

«Риторика України – одна з найжорсткіших. Україна навіть відкликала посла. Більшість європейських країн на цей крок не пішли», - підсумував політолог.

Нагадаємо, глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що Україна не визнає Олександра Лукашенка легітимним президентом.

Події в Білорусі прокоментував президент Володимир Зеленський. За його словами, Україна солідарна в позиції з ЄС.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: