Страйк шахтарів у Кривому Розі: чого вимагають протестувальники

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

У чотирьох шахтах Криворізького залізорудного комбінату понад 20 діб триває підземний шахтарський страйк. Перемовини між страйкарями та адміністрацією підприємства, які мали покласти край акцій протесту, завершилися нічим за 5 хвилин після початку. У коментарі «Слово і діло» експерт з енергетики Генадій Рябцев зауважив, що проблема полягає в тому, що держава не забезпечила належного нормативно-правового захисту шахтарів, і невдоволення також зростає через обмеження соціальних пільг.

«Якщо підприємство не вживає жодних заходів, то цілком зрозуміло, що немає можливості узгодити всі речі. Держава не має на приватні шахти жодних впливів, і люди можуть себе захистити тільки в судовому порядку, в рамках, які передбачені законодавством. Як і висловлювати свій протести, що, власне, вони й роблять», – сказав Рябцев.

Геннадій Рябцев пояснив, що приватні шахти не виконують у повному обсязі свої обов’язки перед працівниками, і самі шахтарі не повною мірою захищені належним нормативно-правовим регулюванням.

Страйк шахтарів у Кривому Розі: домовитися не вдалосяВже двадцяту добу триває підземний страйк шахтарів у Кривому Розі. Перемовини про врегулювання ситуації закінчилися нічим.

«Справа не лише в боргах із заробітної плати. Шахтарі виступають не стільки за виплату заробітної плати, там проблема полягає в іншому. Шахтарі вимагають підвищення заробітної плати, зважаючи на ті умови, в яких вони працюють. Власники пропонували їм таке підвищення, але є певні неузгодженості. Проблема в тому, що те, що керівництво вважає виконаним, воно не відповідає тим вимогам, які висувають протестувальники. Тому такий затяжний конфлікт і цілком зрозуміле становище. До речі, ці вимоги стосуються як підвищення заробітної плати, так і покращення умов праці та безпеки», – зауважив експерт.

За його словами, також існують проблеми із соціальним забезпеченням, тому що для деяких шахтарських спеціальностей були обмежені пільги.

«Держава повинна звернути на це увагу, тому що там необхідно також забезпечити працівникам достроковий вхід на пенсію, але після певних коригувань деякі спеціальності, попри те, що робота також відбувається під землею, не потрапили до переліку таких професій», – підсумував Геннадій Рябцев.

Нагадаємо, у Кривому Розі шахтарі оголосили про початок підземного страйку.

Також ми писали, що учасники страйку закликали українську владу втрутитися в ситуацію.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: