Штрафи та карантин: як боротися з порушниками санітарних вимог

Читать на русском
Сергій Биковполітичний експерт

У Києві суди задовольнили адміністративні протоколи щодо близько 40 керівників столичних гуртожитків через недотримання карантинних вимог. Їх оштрафували на 34 тисячі гривень. У коментарі «Слово і діло» глава Інституту публічної політики та консалтингу «Інполіт» Сергій Биков зазначив, що спроби скасувати положення карантину в Конституційному суді не впливають на можливість влади притягувати порушників до відповідальності за порушення карантинних обмежень.

«Якщо люди не розуміють небезпеку коронавірусу, то треба застосовувати якісь санкції, зокрема необхідно штрафувати. Якщо ми подивимося, в європейських країнах кожного порушника штрафують на сотні євро. Тому це абсолютно нормальна історія, коли під час карантину українці відвідують масові заходи, створюють скупчення людей, тоді їх штрафують», – сказав Биков.

За його словами, санітарні вимоги більш-менш дотримуються лише в Києві. У курортних містах та регіонах карантинні вимоги абсолютно ігнорують та не дотримуються рекомендацій.

«Червона», «помаранчева», «жовта» та «зелена» зони карантину: де і які обмеженняКабмін оновив епідеміологічне зонування на 14 днів. Хто потрапив у червону зону та де які діють обмеження.

Також експерт зазначив, що рішення КС щодо карантину не буде впливати на можливість влади притягувати порушників до відповідальності.

«Там сказано, що провадження за цим конституційним поданням в частині, що стосується постанови Кабінету міністрів з приводу карантину, не розпочато й офіційно закрито, оскільки постанова в тій редакції в момент розгляду КС вже втратила чинність», – пояснив Сергій Биков.

Раніше в Запоріжжі зафіксували спалах коронавірусу серед студентів іноземного факультету державного медичного університету. Захворіли близько 30 осіб.

Також нагадаємо, 7 серпня в Києві анонсували перевірки вишів, шкіл і гуртожитків.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: